joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTProiect umanitar pentru zeci de copii care locuiesc într-un fost pichet militar

Proiect umanitar pentru zeci de copii care locuiesc într-un fost pichet militar

Învăţătoarea Gabriela Munteanu şi Mihaela Mihăescu, preşedintele Asociaţiei IHTIS şi-au propus să schimbe în bine viaţa unor copii care trăiesc, alături de părinţi, într-un fost pichet militar din Hilişeu – Crişan.

Povestea tristă poate să aibă un final fericit

Cei 30 de copii trăiesc lângă pădure, „dar nu într-o căsuță de poveste ci, într-un fost pichet militar”. Câţiva copii sunt elevii Gabrielei Munteanu. Povestea copiilor este tristă şi este povestea multor copii din România, care trăiesc în sărăcie.

Situația actuală prin care trecem cu toții m-a obligat să îi vizitez la domiciliu. Pentru că nu puteau participa la lecțiile online (motivul îl deduceți singuri) am ajuns la ei cu fișe, cărți și auxiliare. Mărturisesc că îmi era dor nespus de ei pentru că sunt foarte afectuoși, vorbăreți și sociabili.

Pichetul militar este parte din copilăria mea. La 100 metri de pichet au locuit bunicii mei paterni. E un loc drag, plin de amintiri frumoase. Era pe vremea copilăriei mele o oază de verdeață, cu clădiri impresionante pentru mine, copilul de atunci.

Și acum te impresionează clădirile! Sunt niște ruine cu pereți scorojiți, cu vechile ferestre arse de soare, descompuse de timp și de ploile și ninsorile ce au trecut peste ele. La intrare găsești ceva ce seamănă cu o ușă… În grajdul pichetului, și acesta o epavă, Antonio (elevul meu), crește un cal și un purcel – averea lui…

Aici trăiesc nouă familii cu cei aproximativ 30 de copii, cu vârste între 2 luni și 13 ani. Fiecare familie are o cameră. În cameră stau înghesuite 2, 3  paturi și o masă care servește drept dulap de bucătărie. Copilașii, câte 3, 4 sau 5 în fiecare familie, nu au un dulap, un birou sau o masă …mănâncă, se joacă, scriu pe pat… Nu le au, nu pentru că părinții nu ar fi în stare să le procure măcar o masă, ci pentru că nu au unde să le mai așeze”, a povestit Gabriela Munteanu.

Copiii şi părinţii lor sunt așa numitele „Cazuri sociale”

Potrivit învăţătoarei, în camere e curat, îngrijit în limita în care se poate ține curat cu atâția copii la un loc. Copiii vin curat îmbrăcați la școală, au minimul de rechizite și auxiliare. „Tocmai de aceea am rămas neplăcut impresionată când am dat ochii cu realitatea lor. De multe ori îmi doream să învețe mai mult… îi certam chiar, că nu dădeau studiului importanța cuvenită… ce rău m-am înșelat! Unde să învețe? De unde liniștea necesară, de unde o masă sau un birou etc, etc… Mi-aduc aminte cât de greu îmi era mie și surorilor mele să învățăm în perioada în care, la Brașov fiind, am fost nevoiți să locuim câțiva ani buni într-o garsonieră… dar noi eram motivate de dragostea pentru carte a părinților noștri, pe când, pe ei nu are cine să-i motiveze… Părinții lor sunt tinerii democrației noastre, la rândul lor fără școală și fără motivație…”, a spus învăţătoarea.

O sală mare din pichet poate fi transformată în sală de studiu

În pichet am descoperit o sală mare… probabil sala de mese a pichetului… Imaginația mea debordantă a și văzut-o deodată renovată… o sală multifuncțională, dotată cu mese și scăunele, cu dulăpioare, cărți și materiale educative.

I-am povestit totul Elizei, fiica mea, apoi prietenei mele Mihaela Mihăescu, directorul Asociației IHTIS.

Mihaela mi-a dat speranțe… a vorbit cu mai multe persoane și a demarat un proiect cu numele <Povestea Elizei – Copiii din Pichet>”, a explicat Gabriela Munteanu.

În Săptămâna Națională a Voluntariatului, 7-13 septembrie 2020, având ca temă „Locuirea”, Gabriela Munteanu a primit pentru copiii din pichet câteva hăinuțe și rechizite din partea unor persoane inimoase din Botoșani – Magazinul Junior, Ioana Matfeev de la Buzz Media și Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani. Zilele trecute, cadrul didactic a primit asigurări din partea primarului comunei Hilişeu Horia că va asigura materiale de construcție.

Visul meu începe să prindă contur! Vom amenaja o sală educativă in pichet unde copiii, supravegheați de voluntari vor fi ajutați la teme, vor fi sprijiniți și sfătuiți. Nu știu câți vom putea ajuta … dar merită să încerc!

Cineva mi-a spus că voi fi dezamăgită… Oamenii m-au dezamăgit adeseori, copiii niciodată! Ei sunt copii!

Aveți puterea să vă alăturați nouă? Puteți să dăruiți acestor copii ceva?

Veniți alături de noi și de Asociația IHTIS! Avem voluntarii care vor renova spațiul respectiv, avem promisiunea câtorva materialele de construcție și o listă mare de nevoi, estimată la 7500 lei – sumă pe care ne străduim să o obținem prin sponsorizări și multe, multe donații.

Dorința mea, a Elizei și a Mihaelei Mihăescu este de a le fi aproape acestor copii… Mai mult, dorința voluntarilor IHTIS – sosiți la fața locului – este și mai mare: toaleta din curte, baia din incinta clădirii, căsuța folosită pe post de grajd… – toate trebuie să devină viitoare proiecte pentru o viețuire decentă a elevilor mei. Dumnezeu să ne ajute!”, a mai transmis Gabriela Munteanu.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...