joi, martie 30, 2023
AcasăLocalVize de flotant sub lupa polițiștilor

Vize de flotant sub lupa polițiștilor

Vizele de flotant pentru cei care vor să-și schimbe domiciliul în preajma alegerilor locale vor fi sub lupa polițiștilor. Astfel, începând cu această lună, schimbarea reședinței se face doar în anumite condiții. Pentru a obține viza de flotant, persoana care solicită acest lucru trebuie să locuiască cel puțin jumătate de lună acolo. În plus, solicitantul trebuie să declare la Evidența Populației motivul stabilirii reşedinţei şi, dacă sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, poliția va face verificări la fața locului. Dacă în urma verificărilor se constată că persoana respectivă nu locuieşte efectiv la adresa declarată, solicitarea de reşedinţă se respinge.

„Cei cinstiți nu vor avea niciun fel de probleme în obținerea vizei pentru că, în mare măsură, condițiile sunt aceleași. În schimb, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei. Astfel, în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor”, a spus Constantin Dorin Gabur, șeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Botoșani.

Verificări la adresele unde sunt mai multe solicitări

Verificări vor fi făcute și dacă la aceeași adresă au apărut mai multe solicitări pentru vize de flotant din partea altor adrese, iar în cercetări vor fi implicați inclusiv polițiștii de la Proximitate sau cei de la posturile rurale, dacă cererile de schimbare a reședinței vizează localități din comunele județului. Astfel, dacă angajații structurilor de evidență a persoanelor observă, în baza de date, că la o anumită adresă sunt mai mult de două menţiuni de reşedinţă valabile înscrise, va fi sesizată Poliția națională care va efectua verificări în teren, pentru a vedea dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată. În situaţia în care polițiștii constată că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse.

„Se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă. Prin aceste măsuri se pot monitoriza îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea vizelor de reşedinţa pentru cetăţenii cu drept de vot şi verificarea legalităţii acestora, în cazul constatării unei evoluţii semnificative a numărului de persoane care îşi stabilesc reşedinţa intr-o anumită circumscripţie electorală”, a explicat Constantin Dorin Gabur.

Situaţie deosebită la Flămânzi

Deocamdată, în județ nu au fost semnalate cazuri de așa-zise „migrări” în baza unor vize de flotant. O situație deosebită a fost înregistrată în zona Flămânzi, unde circa 200 de ieșeni, care locuiau în apropierea orașului Hârlău, s-ar fi mutat fictiv la Flămânzi, cerând viza de reședință, doar pentru a putea susține examenul pentru dobândirea permisului de conducere la serviciul de profil din Botoșani. Cazul a ajuns și în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, care au organizat în luna februarie a.c. mai multe percheziții.

„Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2016 – 2019, persoane domiciliate în judeţul Iaşi, beneficiind de sprijinul şi complicitatea unor funcţionari publici din cadrul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Flămânzi, şi-au stabilit în mod fictiv reşedinţa/domiciliul la adrese de pe raza judeţului Botoşani, iar ulterior, cu ocazia efectuării cursurilor de pregătire teoretică şi practică cu instructori auto din judeţul Botoşani, au obţinut, cu sprijinul acestora din urmă, în mod fraudulos permisele de conducere”, spuneau atunci anchetatorii.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
32 %
3.1kmh
23 %
joi
14 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
10 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Lângă Colegiul Eminescu a mai rămas un garaj care rezistă. Și la vânt și la primărie.

EDITORIAL

Clocot mare cu pensiile speciale. Opoziția reclamă nereguli peste nereguli, cei de la butoane au uitat cum eliminau pensiile speciale în treizeci de zile...

EPIGRAMA ZILEI

O clauză fără de temei E-n dogmele lor sacre Că poți să ai zeci de femei Însă … cu tot cu soacre! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...