joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTComunicat PNL: COSTEL ȘOPTICĂ- RESPONSABILITATE ȘI ASUMARE

Comunicat PNL: COSTEL ȘOPTICĂ- RESPONSABILITATE ȘI ASUMARE

  1. Cine sunteți dumneavoastră, domnule Costel Șoptică? Omul, profesorul, părintele, antreprenorul și omul politic…

Practic ați răspuns la întrebare. Sunt câte puțin din toate, bineînțeles că primează familia, pentru toți trebuie să fie pe primul loc, apoi cariera profesională și apoi celelalte. Am activat ca profesor 10 ani, alți 10 ani în mediul de afaceri și de 8 ani sunt implicat în politică. În tot acest timp, tot ceea ce am gândit și am făcut a fost numai și numai în folosul cetățenilor și al semenilor mei.

  1. După cum  ați spus, sunteți de 8 ani în politică, momentan parlamentar. Care sunt principalele proiecte legislative în care v-ați implicat și care au avut efect atât la nivel național, dar mai ales la nivelul județului Botoșani?

Sunt foarte multe lucruri de povestit aici, important de știut este faptul că legile nu se fac pentru un județ anume, ci pentru o țară întreagă, pentru un interes comun. Aș aminti totuși Legea Etichetării Laptelui la care am lucrat foarte mult. Datorită acestei legi, al cărei inițiator am fost, în acest moment produsele vegetale, cum ar fi cașcavalul vegetal sau untul vegetal nu mai stau la același raft cu produsele din lapte, iar pe produsele din lapte este scris pe etichetă foarte clar cât la sută este lapte crud, cât lapte praf sau alți derivați. V-am dat doar un singur exemplu, exemplele pot curge într-o sccesiune mult mai mare, iar pentru cei interesați de activitatea mea partamentară, pot vizita site-ul Camerei Deputaților și Senatului. Aș mai menționa Legea 321, așa- numita Lege a supermarketurilor, Legea apelor minerale și exemplele pot continua.

  1. Sunteți președinte al Comisiei de Ape, Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic. Din această postură, ați adus la Botoșani miniștri…

Preocuparea mea a fost, pe de o parte, de a promova județul Botoșani și a-l face cuoscut la nivel național pentru că am avut foarte mulți colegi senatori și deputați sau chiar miniștri care nu fuseseră niciodată în Botoșani și voiam să le prezint realitățile de aici și pe de altă parte, de a prelua problemele botoșănenilor.

  1. Asta înseamnă că sunteți un om politic credibil la nivel național…

Da, sunt un om politic implicat în realitățile botoșănene, fiind alături întotdeauna de toți botoșănenii și aici am în vedere începând cu profesori sau medici terminând cu mediul de afaceri, neuitând oamenii obișnuiți care au nevoie de suportul meu și pe care întotdeauna i-am sprijinit.

  1. Când am spus credibil m-am referit la pleiada de miniștri care au ajuns în ultima jumătate de an în Botoșani, de când PNL este la guvernare…

Este adevărat, dar nu lauda că am adus miniștrii mă caracterizează, ci rezultatele pe care le-am obținut. Trebuie să vă reamintesc că la rectificările bugetare, județul Botoșani a ocupat doar locuri fruntașe. Inclusiv din bugetul național pe anul 2020 noi am primit sume consistente și vreau să știți că aceste fonduri s-au primit și datorită vizitei miniștrilor la Botoșani și bineînțeles lobby-ului pe care l-am făcut pe lângă colegii din ministere. Recunosc că am ajuns în situația în care dacă pun mâna pe telefon și sun, începând de la primul ministru până la ultimul secretar de stat din oricare minister, dacă nu răspund pe loc, într-un interval de timp rezonabil sunt sunat negreșit. Nu este  decât rezultatul muncii mele în cei opt ani de politică și sincer într-un anume fel mă mândresc cu asta, pentru că înseamnă sprijin pentru județul Botoșani.

  1. Să vorbim puțin despre faptul că este pentru prima dată când fermierii au fost despăgubiți pentru culturile afectate de seceta pedologică…

Este adevărat. S-au luat 925 de lei pentru hectarul cultivat și afectat, bineînțeles fermierul rămânând și cu subvenția încasată pentru lucrările respective. Consider că nu este suficient, dar este un pas înainte și reprezintă un efort financiar destul de mare pentru că la nivel național vorbim de 1.700.000 hectare afectate, Mai mult, pentru a doua perioadă  a anului, m-am implicat și la nivel de Ministerul Agriculturii și Direcția Agricolă în acest moment se fac evaluări la problemele pe care le-a cauzat seceta de aceasă dată la culturile de primăvară.

  1. Ați fost ales în 2017 președinte al PNL Botoșani. Acum sunteți candidatul PNL la funcția de Președinte al Consiliului Județean Botoșani. De ce vreți să fiți președintele Consiliului Județean într-un județ cu atâtea probleme?

Am fost ales președinte și consider că până acum ceea ce mi-am propus din această postură am realizat cu prisosință. De ce vreau președinția Consiliului Județean? Am 53 de ani, doi copii realizați profesional și cred că pot să fac din postura de președinte mult mai mult decât am reușit să fac din postura de parlamentar. Iau în calcul proiectele directe pe care mi le propun să le realizez în perioada următoare și consider că așa cum Botoșaniul mi-a dat ocazia să învăț, să studiez, să muncesc și să devin om în adevăratul sens a cuvântului, este momentul să întorc și eu Botoșaniului și botoșănenilor din ceea ce am primit până acum. Am în vedere, în primul rând, dezvoltarea infrastructurii și vă spun foarte clar că veți vedea un adevărat șantier în tot județul în cel mai scurt timp și mă refer la cele două drumuri naționale Botoșani- Târgu Frumos și Botoșani- Ștefănești, dar și la Drumul Strategic, cel de 105,6 kilometri. Bineînțeles, am în vedere și celelate două capitole pe infrastructură, unul legat de lucrările pe apă și canal în valoare de 186 milioane de euro care se vor desfășura în următorii 5-6 ani în Botoșani, spun asta pentru că sunt responsabil cu termenele pe care le dau și unul referitor la aducțiunea de gaz în cel puțin în 20-22 de unități administrativ-teritoriale care se află în proximitatea conductei magistrale ce traversează județul dinspre Hârlău spre Frumușica și pe cealaltă parte către Siret prin Cândești și Mihăileni.

  1. Următoarea întrebare era cu ce vă diferențiați de principalul contracandidat, însă mi-ați dat deja răspunsul prin proiectele realiste pe care le-ați prezentat…

Pot să vă mai dau câteva exemple, ca să vedeți prin ce mă diferențiez, nu vreau să fiu răutăcios, dar haideți să o luăm altfel. Eu am terminat facultatea în ”90, între timp am făcut tot felul de stagii de pregătire, studii postuniverisare, sunt diplome/atestări pe care vi le pot prezenta oricând doriți, chiar și foile matricole cu care am absolvit fiecare ciclu în educația și pregătirea mea profesională. Despre contracandidat, o las pe dumneaei să vorbească despre CV, pe care îl puteti consulta cu toții și veți constata că nu prea aveți ce citi pentru că este la secret. Eu aș întreba retoric, de ce oare?

  1. După un mandat de patru ani al PSD la conducerea Consiliului Județean, avem 0 investiții în județul Botoșani. Deși aveau o zestre lăsată, adică proiecte de implementat, să nu faci nimic în patru ani de zile? Este posibil așa ceva?

Uitați că este posibil și nu mă puneți să comentez ceva despre ZERO pentru că nu pot comenta. Aș spune totuși ceva despre o expresie pe care am auzit-o: ”nimicul PSD-ist” și aș completa că mie mi se pare un pleosnasm spunând ”Nimic PSD”, dacă spun ”NIMIC” sau ”PSD” este același lucru.

  1. Liderii PSD se laudă că, pe hârtie au existat bani și bugete aprobate, dar realitatea de pe teren este alta. Care sunt problemele reale ale județului?

Mă scuzați, dar o mai mare ipocrizie decât cea pe care am auzit-o într-o emisiune în care era prezentă doamna Federovici nu am mai pomenit, acum îi folosesc chiar și numele. Povestea despre drumurile la care se lucrează, inițial și eu aș fi crezut-o pentru că părea convingătoare, dar am mers pe drumurile respective, pe cele trei pe care s-ar lucra și vreau să vă spun că singurul lucru care se întâmplă pe drumurile respectiv este doar praful care se ridică în urma mașinilor. Nu mă puneți să comentez despre NIMIC sau despre ZERO pentru că nu am ce comenta. Eu mi-am prezentat programul electoral și ce pot să vă spun, imediat ce ajung la Consiliul Județean mă voi ocupa de trei lucruri de urgență: să văd de ce trenează licitația pentru acel drum strategic, l doilea, chiar mă angajez că îl realizez până de Crăciun, acea bucată de drum care leagă Prăjeni de Plugari, cei care merg la Iași pe aceasta rută știu la ce mă refer, 2,8 km de drum care nu sunt făcuți și care se află într-o stare deplorabilă și nu în ultimul rând voi face toate demersurile posibile pentru a deschide Punctul Vamal de la Racovăț.

  1. Trecem de la infrastructură la altă problemă a Consiliului Județean, mă refer la mastodontul Nova Apaserv…

Din păcate, trebuie să vă dau dreptate, pentru simplul fapt că acolo este un dezastru care s-a amplificat în acest moment deoarece o anumită societate comercială a câștigat în instanță un proces în care au de primit circa 100 de miliarde de la operatorul de apă și există riscul ca în orice moment conturile să fie blocate. Inconștiența celor care conduc actualmente această societate este fără marigini și dați-mi voie ca, până nu ajung la Consiliul Județean pentru a face un audit cu o firmă de specialitate, să nu mă exprim mai mult pentru simplul motiv că nu doresc ca botoșănenii să intre în panică, deși lucrurile stau destul de urât.

  1. Un alt mastodont este Spitalul Județean care, din păcate, a fost prins nepregătit în lupta cu Covid-19 tocmai din cauza unei conduceri incompetente coroborată cu delăsarea președintelui PSD de Consiliu Județean care efectiv nu s-a implicat deloc.

Aș răspunde că ori sunt inconștienți ori nepricepuți ori ticăloși cei de la PSD. Vreau să vă spun că, deși nu am fost implicat direct nefiind președinte de CJ, ci doar un senator și președinte al PNL, partid aflat la guvernare, am făcut toate demersurile cu putință pentu a lua cele mai bune măsuri pentru a gestiona epidemia de Covid-19. Și consider că am luat cele mai bune decizii atunci când l-am susținut de dl dr. Radu Malancea pentru a prelua conducerea Spitalului Județean și pe dna dr. Monica Adăscăliței pentru Direcția de Sănătate Publică și, nu în ultimul rând atunci când prin lobby-ul și cererea explicită a mea pentru a-și da demisia directorul Spitalului Municipal, fiind numit director dl dr. Valerian Andrieș. Iată că, făcând aceste lucruri, de pe locul 4 în cazuistica națională am ajuns ca acum să fim în zona verde. Înseamnă că am luat cele mai bune decizii și am găsit cei mai buni oameni. Asta înseamnă implicare și responsabilitate, prin ceea ce am spus până acum, și evident asumare.

  1. Acești oameni pe care i-ați menționat acum sunt profesioniști care se află pe listele PNL. Cum arată echipa liberală la Consiliul Municipal și la Consiliul Județean?

Recunosc că sunt mândru că am reușit să determin acești medici extraordinari să ocupe locurile respective pentru a gestiona criza sanitară. Apoi au venit și s-au alăturat echipelor noastre. Dacă tot ați întrebat, pot să spun că așa cum la Consiliul Local sunt oameni valoroși și la Consiliul Județean, din cei 40 de candidați, niciunul nu a făcut carieră din politică, ci dimpotrivă, fiecare a performat în domeniul lor de activitate, după care au intrat în politică, în PNL pentru a-și aduce contribuția la cetatea numită Botoșani.

  1. Aveți pe liste oameni profesioniști, aveți un proiect realist și ambițios pentru Botoșani, ce mesaj transmiteți botoșănenilor?

Pur și simplu i-aș îndemna să facă o antiteză între principalii candidați, Șoptică, Federovici, Huncă, Drancă, Dăscălescu, să-i pună față în față și să vadă ce plusuri și minusuri are fiecare. Eu vă spun, fără falsă modestie, prin toată experiența și background-ul profesional și politic, sunt convins că sunt soluția pentru județul Botoșani și de aceea rog și îndemn pe toți botoșănenii să vină la vot pe 27 septembrie și să-mi fie alături mie și echipei liberale! Votați echipa PNL, votați Costel Șoptică, președinte Consiliul Județean Botoșani!

Comandat de: PNL Botoșani, Realizat de: TEKIT WEB ELECTRONICS S.R.L., Cod mandatar financiar: 21200012

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...