Pelerinajul la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi organizat în condiţii speciale

0

Actuala criză sanitară impune noi reguli în organizarea sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la această sărbătoare, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor.

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie și va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

Biroul de presă al Mitropoliei a transmis că momentul tradițional „Calea Sfinților” va avea o altă desfășurare.  Racla cu sfintele moaște va fi purtată cu maşina, în procesiune, pe străzile mai importante din toate cartierele orașului.

Culoar de acces către sfintele moaşte 

La Mitropolie, va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaște, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

Totodată, vor fi puse la dispoziția pelerinilor măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces și pe parcursul rândului.

De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioșii vor trece și peste covorașe dezinfectante.

Fiecare credincios va primi un pachet ambalat și oferit în condiții stricte de igienă care va conține câte o iconiță, un acatist al Sfintei Parascheva și o sticluță de agheasmă.

Intrarea și ieșirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite.

Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staționa. Pelerinii trebuie să se asigure că au cazare întrucât anul acesta Mitropolia nu va putea oferi găzduire la enoriași din parohiile ieșene sau în lăcașurile de cult.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

Precizăm că anul acesta nu vor fi aduse nici din țară, nici din străinătate alte sfinte moaște sau relicve sfinte”, a mai transmis Biroul de presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

+2 -0
se încarcă...