Probleme mari de organizare a alegerilor locale în municipiu

0

Organizat în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus, procesul electoral a început cu stângul în municipiul Botoșani.

Mai întâi, președinții secțiilor de vot au primit doar listele cu numele reprezentanților partidelor din birourile electorale, fără numere de telefon pe care să-i contacteze. Astfel, la ora 15:00, când membrii secțiilor de votare trebuiau să fie împreună cu președinții, vicepreședinții și operatorii de tablete „la muncă”, pentru că urmau să primească sacii de buletine, numai reprezentanții anumitor partide erau în secții, unii știind că trebuie să ajungă la ora 18:00. Reprezentanții Biroului Electoral Municipal (BEM) susțin că ei au transmis liderilor partidelor că reprezentanții din secțiile de votare trebuie să fie prezenți la ora 15:00 și că nu au dat numerele de telefon președinților de la reprezentanții niciunui partid, pasând astfel toată responsabilitatea pe organizatorii formațiunilor politice.

După un timp a început distribuția materialelor și a sacilor cu buletine. Cu această ocazie, foarte mulți președinți ai secțiilor de votare au constat că în sacii lor sunt procesele verbale de la alte secții sau le lipsesc fișele de pontaj pentru plata membrilor secțiilor de votare.
De asemenea, unii reprezentanții ai secțiilor de votare au reclamat că nu au primit toate materialele sanitare potrivit procesului verbal de predare primire.

Votul pe buletinele decupate greșit este nul

Mai grav e că au fost descoperite buletine de vot pentru Consiliul Județean (CJ) decupate greșit în tipografie, fapt care duce la anularea votului dacă acesta este exercitat pe un astfel de buletin ce nu corespunde modelului aprobat de Biroul Electoral de Circumscripție Județean (BECJ) Botoșani.

De altfel, BECJ Botoșani a decis ca președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora să asigure, în intervalul orar 6:00-7:00 din ziua votării, verificarea buletinelor de vot pe care va fi aplicată ștampila de control a biroului electoral al secției de votare. „În măsura în care vor fi descoperite exemplare de buletine de vot de alt model, inclusiv prin tăierea greșită a paginilor din interior în procesul de tipărire, acestea vor fi anulate, trecute într-un proces verbal simplu, care va fi valorificat în procedura de întocmire a proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării”, se precizează în hotărârea BECJ.

Potrivit comunicatului de presă, reprezentanții BECJ Botoșani au identificat buletine de vot pentru alegerea consilierilor județeni tăiate în mod greșit, astfel încât marginile patrulaterelor de pe paginile 1 și 2 nu respectă distanța față de marginea filelor, stabilită prin modelul aprobat.

+3 -2
se încarcă...