PSD nu va avea majoritate singur în CJ. Cum se repartizează mandatele

0
dav

PSD nu va avea singur majoritate în Consiliul Județean (CJ).

În viitorul CJ vor intra patru partide după alegerile de duminică seară. Marele câștigător al alegerilor locale, PSD, a obținut 42% dintre voturile exprimate, în timp ce PNL are doar 35,6% din sufragiile exprimate la nivelul întregului județ. Alături de cele două partide, au mai trecut pragul electoral ALDE cu aproximativ 7,5% din opțiuni și Pro România cu 6,3%. Celelalte partide și alianțe nu au reușit să treacă pragul electoral de 5%, respectiv 7%, în timp ce candidatul independent Cristina Bălăucă mai avea nevoie de 1.800 de voturi pentru a face norma electorală necesară obținerii unui mandat.

Alianţa USR+PLUS a obținut sub 4% din voturi, în timp ce pragul electoral pentru alianțe era de 7%, iar Împreună pentru Botoșani (Partidul Verde – PNȚCD) a luat sub 0,5% din sufragii. Celelalte partide care au avut listă de candidați la CJ au obținut scoruri de sub 2%. Astfel, PPU-sl – 1,7%, PER – 1,5% și PRM – 1%.

Aplicând pe aceste date Metoda D’Hondt, prin care se face distribuirea mandatelor, PSD ar obține 15 locuri în CJ, cu trei mai puține decât în mandatul recent încheiat, iar PNL 13, cu două mai puține. ALDE și Pro România vor avea câte doi consilieri județeni. În aceste condiții, chiar și cu președintele de CJ Doina Federovici, PSD nu va avea majoritatea simplă și va trebui să negocieze cu Pro România. Cum PSD și Pro România au bătut palma înainte de alegeri, iar ALDE, cel mai probabil va juca alături de PNL, constatăm același raport de forțe în CJ, adică de 18 la 15 în favoarea stângii.

+23 -9
se încarcă...