Hoț pierdut în Danemarca din cauza birocrației

Un botoșănean condamnat pentru furturi în Danemarca, și care urma să fie expulzat din Scandinavia, nu a mai ajuns în țară pentru că cererea de extrădare formulată de statul danez a fost aprobata prea târziu de instanțele românești. Iar când s-a decis transferul în România, botoșăneanul era deja eliberat condiționat din închisoarea daneză.

Leonard C., în vârstă de 23 de ani, a fost prins de polițiștii danezi pe 12 martie 2019, după mai multe furturi din locuințe. Tânărul a fost arestat imediat și trimis în judecată, fiind condamnat la doi ani și șase luni de închisoare. Sentința definitivă a fost pronunțată în 6 decembrie 2019, iar ulterior autoritățile daneze au cerut transferarea botoșăneanului în România pentru executarea pedepsei, anunțând că a fost emis deja și un ordin de expulzare pe numele lui.

Cererea danezilor a ajuns la Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției, care a trimis-o ulterior la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, sentința din Danemarca urmând să fie recunoscută în România pentru a putea avea loc transferul. Doar că recunoașterea sentinței a avut loc abia în luna august. Surpriza a apărut luna aceasta, când autoritățile daneze au anunțat din nou Ministerul Justiției din România precizând că renunță la extrădarea botoșăneanului. Asta pentru că, Leonard C. a fost eliberat condiționat din închisoarea daneză încă din luna august.

Cazul în sine arată cât de greu se mișcă instituțiile statului în România, comparativ cu cele europene. Dacă în Danemarca botoșăneanul a fost arestat, judecat și condamnat definitiv în numai opt luni, tot atât a durat în România recunoașterea sentinței emisă de statul străin, deși era vorba doar de îndeplinirea unei simple proceduri.

Deja ai votat!