Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare

0

O treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau irosite la nivel global, în timp ce peste 820 de milioane de oameni din lume continuă să sufere de foame în fiecare zi. Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente duce la estomparea sărăciei şi a foametei. Dacă am putea salva o pătrime din alimentele pierdute sau irosite în prezent, am putea hrăni 870 de milioane de oameni înfometaţi în întreaga lume şi, în ceea ce priveşte schimbările climatice, daunele vor fi reduse, ţinând cont de faptul că, în prezent, pierderea şi risipa de alimente este responsabilă de aproximativ 8 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră şi aproape 30% din terenurile agricole ale lumii sunt ocupate, în prezent, pentru a produce alimente care nu sunt consumate niciodată.

Astfel, anul trecut, la cea de-a 74-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a fost desemnată ziua de 29 septembrie drept Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare.

Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Pandemia de coronavirus continuă să genereze o serie de provocări majore în ceea ce priveşte securitatea alimentară în multe ţări, întreruperi în lanţurile de aprovizionare, măsuri de carantină, închiderea unei mari părţi din industria hotelieră şi a şcolilor sunt doar câteva exemple. Toate aceste măsuri au dus la pierderea pieţelor pentru producători şi distribuitori, făcând situaţia şi mai dificilă în raport cu nivelul ridicat de risipă alimentară. În ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare, cumpărarea şi stocarea de către consumatori a alimentelor ca urmare a stării de panică, supermarketurile, care sunt adesea donatori cheie pentru băncile de alimente, s-au luptat să-şi păstreze rafturile aprovizionate şi nu au mai reuşit să doneze alimente. Trebuie să fim conştienţi de importanţa pierderii şi risipei de alimente acum mai mult ca niciodată şi să promovăm eforturile globale în vederea soluţionării acesteia.

În campania pentru combaterea risipei alimentare s-a înscris și Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ). „De fiecare dată când mergem la cumpărături ar fi bine să ne aprovizionăm cu atâtea alimente de câte avem nevoie. Pe lângă reducerea risipei, așa facem și o reducere substanțială a cheltuielilor. Pământul nu este o resursă nesfârşită și ar fi bine să-l «menajăm» și pentru generațiile viitoare”, a declarat Cristian Delibaș (foto), directorul DAJ Botoșani.

+1 -0
se încarcă...