Liviu Axinte – „Sunt mulţi colegi care vor să se pensioneze”

0
dav

Mai multe cadre didactice botoşănene se gândesc serios la pensionare. Plecând de la modul avantajos de calcul al pensiei, aplicabil până la finele acestui an, dar şi de la pericolul generat de criza pandemică, acestea se pregătesc să renunţe la activitate.

Datele transmise de Ana Maria Loghin, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, arată că opt cadre didactice care primiseră undă verde pentru a rămâne la catedră după împlinirea vârstei de pensionare, au decis să se pensioneze.

Am aflat că aceste pensionări sunt legate de modul de calcul al pensiei. Sigur, fiecare coleg analizează şi îşi spune <de ce să nu să nu facă acest pas, dacă modalitatea de calcul mă avantajează>. Noi dădeam vina pe pandemie, dar de fapt hotărâtor în luarea acestei decizii este modul de calcul al pensiei”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, susţine că şi alte cadre îşi pregătesc dosarele. „E un val generat în principal de  indicele de corecţie şi după aceea de pandemie. Pentru că indicele de corecţie de 1,41, care se aplică anul acesta, le dă dreptul la o pensie mai mare cu 20% mai mare faţă de cea de anul trecut. Nu ştim ce va fi la anul pentru că acest indice de corecţie nu este stabilit aritmetic, după un algoritm, ci se stabileşte prin legea bugetului de stat. Mulţi colegi se tem să nu piardă dacă rămân la catedră, având în vedere nivelul de pensionare”, a declarat liderul LSI.

Potrivit acestuia, îşi pregătesc dosarul inclusiv cei care împlinesc vârsta în octombrie, noiembrie deşi, potrivit legii, mai au dreptul să profeseze până la finele anului şcolar 2020 – 2021. Alte cadre au aprobată menţinerea în activitate, chiar dacă au împlinit vârsta de pensionare, dar iau serios în calcul încetarea activităţii didactice. „Sunt mai mulţi colegi cu care am discutat care vor să se pensioneze”, a concluzionat Liviu Axinte.

+4 -0
se încarcă...