vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTLocuinţe inundate cu dejecţii din cauza canalizării

Locuinţe inundate cu dejecţii din cauza canalizării

Sute de botoşăneni au periodic probleme din cauza canalizării oraşului. Vechimea reţelei, dar şi obiceiul unor botoşăneni de a arunca diferite lucruri în canalizare generează un real disconfort. Persoanele nemulţumite trimit sesizări la Nova Apaserv, dar şi la alte instituţii ale statului. În urma sesizărilor, echipele Nova Apaserv intervin, însă problemele reapar.

Problema este mai veche cu canalizarea în zona Aleea Liceului, strada Prieteniei nr.4, strada Primăverii nr.3, în sensul că nu e prima dată când se înfundă canalizarea şi le refulează oamenilor dejecţiile în casă. Săptămâna trecută am făcut <N> sesizări la cei de la Apaserv, şi telefonic (bineînţeles că nu răspundea nimeni, deşi au dispecerat non-stop), prin mail, iar sâmbătă dimineaţă s-au deplasat doi lucrători (de la asa zisă intervenţie) şi au luat toate canalele la rând şi au constatat ca sunt pline până sus de dejecţii”, se arată în mesajul trimis de un botoşănean pe adresa redacţiei.

Două cămine se află sub linia de tramvai pe Sucevei

Reprezentanţii Nova Apaserv susţin că este o problemă în zona Sucevei. Acolo, însă, se va putea intrveni după obţinerea autorizaţiei pentru a ridica şinele de tramvai. „Acolo avem nişte cămine de canalizare care sunt blocate şi nu se poate ajunge la ele. Formaţiile de la canalizare, ca şi soldăţeii de linia întâi, au luptat cum au putut. Acolo ni se blochează furtunurile de la vidanjă, este foarte complicat. Se acumulează şi tot revenim la trei – patru zile, la o săptămână”, a explicat un inginer coordonator al echipelor de intervenţie.

Canalizarea funcţionează până apare factorul perturbator”

Multe probleme sunt generate chiar de botoşăneni. Aceştia, obişnuiesc să arunce în canalizare şerveţele umede, pampers, cotoare de legume, ulei folosit şi alte lucruri.

Problema este sensibilă. Vin sesizări, la noi, la primărie, Consiliul Judeţean, că nu ne facem treaba, dar, credeţi-ne că noi suntem ca pe front. Apar probleme în momentul în care comportamentul cetăţeanului lasă de dorit. În general canalizarea funcţionează bine până apare factorul perturbator, doamna x, domnul y. Nu se poate să scoatem zeci de kilograme de materiale improprii sistemului de canalizare şi să vrem să meargă canalizarea. Găsim de toate, de la şerveţele umede, cârpe şi alte lucruri care nu au ce căuta în canalizare. Se mai aruncă de la bălegar, coceni şi aşa mai departe. Este şi o lipsă de respect şi pentru muncitorii noştri”, a mai spus inginerul. Acesta a adăugat că multe probleme sunt cauzate de grăsimile aruncate la canalizare, care se solidifică şi opturează canalele.

Eu am văzut un domn cum a scos capacul de la canalizare şi a golit butoiul cu murături direct acolo. În staţia de pompare de la Tulbureni, staţia care adună ape uzate de pe raza municipiului Botoşani, iar de acolo, prim pompare pleacă în staţia de epurare la Răchiţi. Vă invit să vedeţi ce intră în staţie, de la animale moarte şi nu vorbesc de un pui de găină, vorbesc de viţei, porci, până la haine de blană şi saltele de pat. Le aruncă în colectoare, sunt locuri în care aceste ape uzate se adună şi sunt ovoide foarte mari”, a explicat Cristina Panait, director executiv în cadrul Nova Apaserv.

Zonele cu probleme vor fi reabilitate cu fonduri europene

Cristina Panait a anunţat că Nova Apaserv se pregăteşte să implementeze proiectul cu finanţare europeană, în care municipiul Botoşani este prins cu reţele de apă şi canalizare. „Prin noul proiect vom putea să reabilităm 10,8 kilometri de reţea canalizare menajeră. Colegii din operaţional, care exploatează acest sistem de canalizare, au făcut o listă, care va sta la baza proiectului tehnic. Zona Primăverii, Sucevei şi alte zone unde apar frecvent probleme sunt prinse în acest proiect. Acele zone vor fi reabilitate prin noul proiect investiţional de extindere a reţelelor de apă şi canalizare. Până atunci, echipele Nova Apaserv vor asigura mentenanţa sistemului şi vor interveni de fiecare dată când sunt sesizări”, a concluzionat Cristina Panait.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...