Alertă în Santa Mare

0

Situație de maximă alertă în Santa Mare, după ce zeci de probe serologice luate de la porcii domestici din zonă au fost declarate neconcludente.

Zilele acestea, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani au luat prelevat probe de la porcii din gospodăriile populației din zonă pentru a închide focarul de pestă porcină africană ce evoluează în zonă de la mijlocul lunii august. Doar că, se pare că 44 de probe nu au fost manevrate sau păstrate în condițiile de biosecuritate impuse de astfel de cazuri, iar rezultatele venite de la laboratorul de la Suceava au fost neconcludente, punându-i pe jar pe reprezentanții DSVSA. În aceste condiții, întregul compartiment de Sănătate Animală din DSVSA și medicii veterinari concesionari din zonă au format șapte echipe pentru a preleva din nou probe serologice pe care să le trimită la Suceava, astfel încât să se stabilească dacă se închide sau nu focarul de pestă porcină africană la porcul domestic de la Santa Mare. Noile analize vor fi făcute pe cheltuiala medicului concesionar din zonă, găsit oarecum vinovat pentru rezultatele neconcludente venite la primele probe.

Situația a fost confirmată în mare de directorule executiv al DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu, care a afirmat că împreună cu majoritatea colegilor săi se află la Santa Mare pentru a lua cele mai bune decizii în vederea închiderii focarului. El a mai declarat că a vorbit cu oamenii pentru a-i liniști și a le explica procedură, dar, totuși sunt și săteni care erau dispuși să-și sacrifice imediat porcii pentru a nu rămâne fără ei, mai ales că mai sunt mai puțin de trei luni până la Crăciun. „E adevărat că oamenii au fost un pic surprinși și poate că unii au intrat un pic în alertă când au apărut cei de la DSVSA costumați să preleveze probele. E normal ca bătrânii să se sperie când au văzut numărul mare de medici veterinari costumaţi în combinezoane, dar nu și-a sacrificat nimeni porcii”, a declarat viceprimarul Ioan Sacu.

La porcul domestic, în județ active mai sunt active doar focarele de la Santa Mare, pe care autoritățile încearcă să le închidă acum. De anul trecut, molima a evoluat în 20 focare, 19 în nordul județului și unul la Românești. Din cauza pestei porcine africane au murit, cu cele trei de la Santa Mare, 25 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă.

La mistreț, în județ sunt active șase focare de pestă porcină africană pe opt fonduri de vânătoare, în care au fost găsiți 112 mistreți găsiți morți, iar 20 de mistreți bolnavi au fost vânați.

+3 -0
se încarcă...