spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCandidat la locale cu un singur vot

Candidat la locale cu un singur vot

♦ Alegerile locale au scos în față și candidați care s-au înscris pur și simplu degeaba în cursa electorală.
♦ 13 candidați la posturile de primari din județul Botoșani au luat mai puțin de 10 voturi.

Alegerile locale au scos în față și candidați care s-au înscris pur și simplu degeaba în cursa electorală. 13 candidați la posturile de primari din județul Botoșani au luat mai puțin de 10 voturi.

Cea mai mare contraperformanță a fost înregistrată de candidatul PMP la funcția de primar a comunei Avrămeni, Vasile Virgil Todireanu. În dreptul său figurează doar un sigur vot în secția organizată în școala din Timuș sat. Admițând că el s-a votat singur, înseamnă că nimeni din comună nu a mai avut încredere în el, ca să-l crediteze cu un vot.

De altfel, comuna Avrămeni este campioană la „candidați de formă”, alte trei persoane, Ioan Nicușor Bucatariu (Pro România), Ilie Dubei (Uniunea Ucrainenilor) și Dănuț Maticiuc (PRM) au adunat fiecare câte patru voturi.

Alegeri pierdute de un fost șef de poliție

În Avrămeni, pe lângă cei patru candidați contraperformanți, au mai fost înscriși în cursa electorală încă trei, dintre care unul a făcut și el figurație. Este vorba de Ioan Cârnu (ALDE), care a adunat numai 16 voturi. Pe locul 2 s-a clasat liberalul Marcel Burlacu, fost șef în Poliția Botoșani, care a adunat 607 voturi, adică 35% din voturi, în timp ce câștigător a fost declarat primarul în funcție, Ioan Bucatariu (PSD), care a fost preferat de 1.095 de consăteni, adică a adunat 63,3%.

Surprinzător este faptul că Pro România a mizat pe un candidat cu același nume Ioan Nicușor Bucatariu, dar sătenii nu s-au lăsat înșelați și i-au dat doar patru voturi, adică 0,2%.

Candidați fără șanse și la Adășeni

Situația de la Avrămeni nu este una singulară. La Adășeni, cea mai mică comună din județ, au fost doi candidați care au obținut mai puțin de 10 voturi. Este vorba de Dumitru Câșlariu (ALDE), care a strâns șase voturi și de Constantin Loghin (Pro România) cu trei sufragii în dreptul său.

Și la Adășeni alegerile au fost câștigate de primarul în funcție, Constantin Drăsleucă (PSD) cu 445 de voturi 60,8% din voturi. Pe locul 2 s-a situat Maricel Gherman cu 36,4% din voturi, în timp ce pe locul 3 a venit reprezentantul PRM, Ilie Zoițanu cu doar 11 voturi (1,5%).

Confuzia numelui nu a ținut

Un alt caz în care candidatul a încercat să beneficieze de notorietatea primarului în funcție este cel de la Văculești, dar că Mihai Gângă (Dreapta Liberală) nu a reușit să-i păcălească pe electori care au votat pentru menținerea primarului Sorin Gângă de la PSD, care a obținut puțin peste 50% din voturi. Mihai Gângă a luat doar patru voturi.

Candidați care au obținut mai puțin de 10 voturi s-au mai înregistrat la: Blândești – Lorin Enea (Pro România) – cinci voturi, Ripiceni – Costel Racovei (Pro România) – șase voturi, Sulița – Vlad Eugen (Partidul Verde) – șase voturi sau Cândești – Maria-Simona Bîrzei (PMP) – șapte voturi.

Pro România, partidul cu cei mai mulți „performeri”

La Românești, doi candidați au obținut nouă, respectiv 10 voturi. Este vorba de independenta Mihaela Burlacu și de Dan Mihai Cotloană (Pro România). Și aici alegerile au fost câștigate de fostul primar, chiar dacă a trecut de la PSD la ALDE. Este vorba de Dumitru Buzoianu, care la conferința de prezentare a recunoscut că în mandatul trecut nu a reușit să-și țină promisiunile electorale. El a adunat 37,9%, în timp ce Ionel Airinei de la PNL a obținut 26%. Noul candidat pe care a mizat PSD, Cristian Burlacu, nu a obținut doar 21% din sufragii. Fostul viceprimar, Dorel Ghiviziu, care a trecut de la PSD la Pro România a luat și el doar 13% din voturi.

Lista poate candidaților care nu au reușit să convingă poate continua cu candidați care au obținut doar 11 voturi: Marcel Crușninschi (PRM) – Lozna și Mihai-Marius Huțuleac (PMP).

Pro România este partidul care dă cei mai mulți astfel de performeri, cinci, în timp ce trei vin de la PMP, iar câte doi de la ALDE și PRM.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...