joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPrezență de peste 100% și la aceste alegeri la Gorovei (foto -...

Prezență de peste 100% și la aceste alegeri la Gorovei (foto – video)

Undeva, bine ascuns între colinele împădurite ale dealurilor Moldovei, pe Gura-Văii, un mic cătun încearcă să-și continue „veşnicia”, chiar dacă globalizarea și internaționalizarea i-au răpit „fiii” și i-au dus în zări străine, așa cum, odată, domnitorii plăteau tribut pentru scaunele lor îmblănite, „armate” întregi de adolescenți către Înalta Poartă.

E vorba de una dintre cele mai mici comunități din județ, cea din Gorovei, care numără vreo 30 de suflete, dintre care aproape un sfert au plecat la muncă în străinătate, lăsându-și în urmă familiile și prietenii. Cu toate acestea 22 dintre aceștia s-au prezentat să-și aleagă primarul, consilierii locali și județeni și președintele Consiliului Județean (CJ).

Secție de vot organizată în vechea școală

De altfel, și la acest rând de alegeri, secția de votare organizată în vechea școală din sat. Este vorba de secția 401. Deși stă gata să cadă, fosta școală, care odinioară a fost locul pornirii în viață a zeci și zeci de copii, devine neîncăpătoare ori de câte ori au loc alegeri sau referendumuri. Atunci, se pregătește de sărbătoare, iar pereții sunt spoiți și mica odaie este aranjată.

Așa s-a întâmplat și acum. Asta deși normele sanitare impuse de pandemia de Covid-19 erau greu de respectat întru totul din cauza spațiului restrâns. Totuși, membrii secției de votare s-au organizat și au stat mai înăuntru, mai afară, astfel încât să nu se expună prea mult la boală.

„Satul este unul destul de mic”

Aici, votarea s-a încheiat, practic puțin după prânz. După aceea, membrii comisiei au stat cuminți și au așteptat să treacă timpul, să se facă ora 9:00, ca să poată deschide urnele, să numere voturile și să încheie procesele verbale. „Satul este unul destul de mic, populația este destul de restrânsă și, bineînțeles, au un spirit civic mai evoluat aici. Bătrânii, chiar dacă au o vârstă semnificativă, vin și votează și mai suntem și noi, cei din comisie, care intrăm la numărătoare și de aici avem o rată de prezență mult mai ridicată”, a declarat Petru Cârneală, aflat în secția de votare.

Prezență la vot de 117,85%

La vot a fost și nea Vasile Irimia. Acesta este cel mai vârstnic locuitor al satului, care are 88 de ani. Acum a fost mai harnic decât la prezidențiale și nu l-am mai prins la vot. Acesta s-a ținut de promisiunea făcută anul trecut. „Să dea Dumnezeu să mai ajung să mai vin la vot, aici, de-acum peste 10 ani”, spunea Vasile Irimia, iar primul an l-a trecut deja cu bine.

Au venit și călugării, adică un călugăr și starețul mănăstirii, singurii care aveau mutație pe Gorovei. „ Și călugării vin la vot. Toți își fac treaba de cetățean și își exercită acest drept, inclusiv și călugării și starețul, toată luma din zonă”, a mai spus tânărul Petru Cârneală.

La Gorovei au votat 22 de alegători de pe listele electorale permanente și 11 pe listele suplimentare. Și secția a fost din nou campioana județului cu o prezență de 117,85%.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...