spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPeriplu infracțional terminat după gratii

Periplu infracțional terminat după gratii

Trei botoșăneni care au dat mai multe spargeri în județul Iași au fost condamnați la închisoare cu executare, modul lor de operare punându-i pe gânduri și pe magistrați. Doi dintre spărgători, Marius Marian și Andrei Constantin Crauciuc, de 25 și respectiv 22 de ani, sunt frați, iar cel de-al treilea membru al grupării, Gabriel Andrei Balan, de 18 ani, este consătean, toți fiind originari din comuna Prăjeni.

Potrivit anchetatorilor, spargerile ar fi fost comise în noaptea de 5 spre 6 iulie a.c., când cei trei ar fi străbătut cu un Ford Mondeo mai multe localități din județul Iași, din apropierea orașului Hârlău. Acționând cu fețele acoperite, fie cu măști de protecție, fie cu o cagulă improvizată, dar și cu mănuși, aceștia au spart în decurs de numai câteva ore trei magazine. Modul de operare a fost același – decuplau sistemele de supraveghere video, schimbau pozițiile camerelor de supraveghere, forțau ușile de acces, după care furau ce găseau.

Spargerile erau comise de doi dintre suspecți, în timp ce al treilea stătea de pază, lângă mașină. Din primul magazin, hoții au plecat cu aproape 6.000 de lei, bani provenit din vânzări și încasarea unor facturi, un mănunchi de banane, o roată de cașcaval, o cutie cu smântână, 15 pungi cu semințe „Banzai”, mai multe batoane de salam, cârnați, un pet de bere, băuturi răcoritoare și băuturi energizante. După ce au pus prada în sacoșe, tinerii au urcat în mașină și au plecat spre un alt magazin, pe care l-au spart folosind același mod de operare și de unde au furat 300 lei, aproximativ 50 de pachete de țigări diferite mărci, circa 30 de cartele telefonice reîncărcabile și 11 telefoane mobile, prejudiciul fiind de aproape 4.000 lei. După ce au încarcat bunurile în mașină, tinerii și-au continuat periplul infracțional și au spart un al treilea magazin, de unde au sustras 60 de lei și un tort de înghețată, prejudiciul fiind estimat la peste 2.000 de lei întrucât spărgătorii au distrus pur și simplu ușa de la intrare.

După ce au dat spargerile, tinerii au plecat în județul Timiș, unde au fost prinși de polițiștii din orașul Făget. Astfel, în urma percheziționării lor și a autoturismului, anchetatorii au găsit trei din telefoanele sustrase, în care erau introduse cartele din cele furate din același magazin. De asemenea, asupra celor trei botoșăneni s-au găsit aproape 7.000 de lei, dar și „arsenalul” cu care acționau. Arestați, tinerii au fpst trimiși în judecată pentru furt calificat și complicitate la furt.

Ancheta polițiștilor avea să scoată la iveală mai multe aspecte. Astfel, Marius Marian Crauciuc ar fi fost condamnat de cinci ori și în Germania tot pentru furturi, însă pedepsele au fost la plata unor amenzi penale. În schimb, Gabriel Andrei Balan a fost reținut și de polițiștii botoșăneni, la sfârșitul lunii ianuarie a.c., fiind suspectat că ar fi participat la un furt care a avut loc la sfârșitul anului trecut. De altfel, tânărul, care a comis faptele înainte de a împlini 18 ani, a atras atenția anchetatorilor pentru un alt fapt. Deși nu are permis de conducere, el a cumpărat în decursul timpului nu mai puțin de trei autoturisme, el lucrând o perioadă în județul Timiș, unde s-ar fi întâlnit cu Marius Marian Crauciuc. Minor fiind, el ar fi urmărit în trafic de polițiștii botoșănenii, după ce a fost surprins conducând fără permis.

Punând cap la cap toate aceste informații, magistrații Judecătoriei Hârlău (județul Iași) i-au condamnat pe toți trei. Astfel, Marius Marian Crauciuc a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de doi ani și șase luni închisoare cu executare în regim de detenție, Andrei Constantin Crauciuc s-a ales cu o pedeapsă de doi ani, două luni și 20 de zile de închisoare, în timp ce Gabriel Andrei Bălan, care între timp a împlinit 18 ani, s-a ales cu măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de doi ani. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel de cei trei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...