Doina Federovici a strâns mai multe voturi decât PSD

Autoritățile au făcut publice rezultatele finale ale alegerilor locale de pe 27 septembrie.

Duminică seară târziu, statisticienii au reușit să termine de procesat ultimele procese verbale pe care le-au primit de la Biroul Electoral de Circumscripție a Județului (BECJ) Botoșani. Este vorba de procesele verbale de pe municipiu privind alegerile de la Consiliul Județean (CJ) și președinția CJ.

Acestea consfinţesc victoria categorică a Doinei Federovici la nivelul județului. Astfel, candidata PSD a obținut 65.688 de voturi (42,88%), cu peste 15.000 de voturi mai mult decât candidatul PNL, Costel Șoptică – 51.064 voturi, adică 33,33%. Ceilalți candidați, pur și simplu nu au contat în această luptă. Bogdan Dăscălescu (ALDE) a strâns 10.159 de voturi (6,63%), Mihaela Huncă (Pro România) – 9.111 voturi (5,94%), Andrei Drancă (Alianța USR+PLUS) – 7.183 voturi (4,68%), iar Corneliu Popescu (PMP) – 5.433 de voturi (3,54%). Acești candidați vor putea să-și recupereze cheltuielile de campanie electorală din bugetul de stat. Restul candidaților nu au atins pragul de 3%.

Posibil administrator public al județului

Noul CJ va fi alcătuit din reprezentanții a patru partide. Este vorba de 15 consilieri PSD, 12 PNL, trei de la ALDE și doi de la Pro România. Potrivit comunicărilor făcute de către PSD și ALDE, cele două partide vor conlucra în noul CJ, unul dintre vicepreședinți urmând a fi Bogdan Dăscălescu de la ALDE, iar celălalt Dorin Birta de la PSD.

De asemenea, este posibil ca Doina Federovici să aibă și un administrator public al județului, ea cerându-i în mandatul trecut lui Costică Macaleţi, fără succes, activarea acestui post. Cel mai probabil administratorul public al județului va fi Alexandra Huțu, secretarul executiv al organizației județene a PSD. Aceasta era opțiunea pentru cel de al doilea post de vicepreședinte de CJ, post care a fost cedat ALDE.

Federovici, peste votul politic al partidului

Analizând votul politic dat la CJ se poate constata că doar Doina Federovici a luat mai multe voturi decât partidul la nivelul județului. Candidata PSD a strâns cu 4.359 mai multe voturi decât lista de consilieri județeni social-democrați. În schimb, Costel Șoptică a fost cu 1.134 de voturi sub performanța PNL, iar Bogdan Dăscălescu cu 873 de voturi sub lista ALDE. Mihaela Huncă a obținut cam același scor cu partidul, diferența fiind de doar 84 de voturi în favoarea listei de consilieri.

Deja ai votat!