sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTNova Apaserv somată să plătească Aquaterm 7,2 de milioane de lei

Nova Apaserv somată să plătească Aquaterm 7,2 de milioane de lei

Nova Apaserv se află într-un mare impas financiar. Vinerea trecută, operatorul a primit somaţie de la executorul judecătoresc Sorin Gavriliuc să plătească societăţii Aquaterm 7,2 de milioane de lei. Şi asta după ce operatorul de apă a pierdut procesul de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) deschis de societatea Aquaterm.

Potrivit somaţiei, operatorul trebuie să achite suma într-o zi. Suspendarea executării se va judeca însă peste câteva zile la Curtea de Apel Bucureşti. „Noi avem vineri termenul la Curtea de Apel Bucureşti, pentru suspendarea executării. De asta se leagă tot ce vom avea de făcut pe viitor”, a declarat Albert Tanasă, director general al Nova Apaserv.

Operatorul se aşteaptă la blocarea conturilor

Potrivit oficialului, până vineri există posibilitatea ca societatea să aibă conturile blocate. „Este posibil şi de mâine (astăzi – n.r.) şi de poimâine să avem conturile blocate. Nu o să putem face plăţi în condiţii normale, dar nu se paralizează activitatea societăţii. Nu suntem nici primul operator din ţară care se confruntă cu o asemenea problemă şi nici la prima sau ultima situaţie de genul acesta. O să fie o problemă de două – trei zile, până să se soluţionează cererea noastră de suspendare”, a menţionat directorul general al Nova Apaserv.

Reprezentanţii Aquaterm nu au venit la discuţii

De la câştigarea procesului, reprezentanţii Nova Apaserv nu au reuşit să discute cu cei ai Aquaterm. „Nu avem cu cine discuta. Noi i-am invitat, le-am făcut adresă. La data la care i-am chemat a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean la sediul societăţii, dar nu au venit. Bănuiesc că ei sunt setaţi pe executare. Noi am făcut invitaţii,  dar nu am fost onoraţi cu prezenţa la o astfel de întâlnire. Întâlnirea trebuia să aibă loc înainte  de a fi înaintată cererea la executorul judecătoresc. Am încercat să rezolvăm problema, mai ales că era şi implicarea Consiliului Judeţean”, a mai spus Albert Tanasă.

„Totul se leagă de soluţia de vineri”

Albert Tanasă îşi pune speranţe în procesul de vineri. „Totul se leagă de soluţia de vineri. Noi mai avem formulată şi acţiunea în anulare, unde am invocat absolut toate aspectele legate de nemotivarea hotărârii (cea prin care Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional a dat câştig de cauză Aquaterm – n.r.) pentru că apărările noastre nu au fost menţionate absolut deloc. Noi am mers pe nemotivare şi pe nelegalitate pentru că sunt o serie de elemente clare legate de nelegalitate. În contract scrie una, instanţa a reţinut altceva şi aici este clar un motiv de nelegalitate”, a mai spus Albert Tanasă.

În condiţiile în care parte din sumele solicitate de Aquaterm ar rămâne în sarcina Nova Apaserv, operatorul ar trebui să primească bani şi de la Ministerul Dezvoltări, fiind vorba despre un proiect derulat cu fonduri europene.

Blocarea conturilor nu pare să fie în avantajul Aquaterm, deoarece Nova Apaserv nu are o situaţie financiară foarte bună la această dată. „Nu rezolvă mare lucru dacă ne blochează conturile. În conturi intră tot ce se încasează de pe o zi pe alta. Prima săptămână din lună e cea mai proastă, că nu s-au luat pensiile şi salariile. Încasări mai consistente avem după data de 10”, a concluzionat Albert Tanasă.

Contactat telefonic, Cristian Alexuc, managerul Aquaterm Botoşani a declarat doar atât „las legea să-şi facă datoria”. Nici executorul judecătoresc Sorin Gavriliuc nu a dorit să facă referiri legate de somaţia înaintată Nova Apaserv, arătând doar că „aşa sunt procedurile”.

Proces pornit de la reţeaua de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora

Procesul deschis de Aquaterm societăţii Nova Apaserv a pornit de la un diferend privind construcţia reţelei de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora. Contractul, în valoare de peste 48 de milioane de lei, a fost câştigat de asocierea dintre Aquaterm, Niliten Infraestructuras (Spania) şi Transporturi Auto Botoşani, după contestaţii la procedura de achiziţie care dăduse un alt câştigător.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 27 noiembrie 2015, dar după efectuarea unei treimi, constructorul a notificat operatorul de apă că proiectul este greşit şi nu-l poate duce la bun sfârşit fără o modificare a acestuia, care implica şi resurse financiare suplimentare. Reprezentanţii operatorului de apă au refuzat acest lucru şi, după mai multe runde de negocieri, au reziliat contractul „din culpa constructorului”. La scurt timp Aquaterm a intrat în insolvenţă. Conducerea Nova Apaserv a motivat însă că a decontat Aquaterm toate facturile pentru lucrările executate pe Vorona – Tudora şi că problemele Aquaterm nu au fost cauzate de operatorul de apă.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...