Medicament celebru revine în farmaciile din Botoşani

Un medicament celebru va reveni în curând în farmaciile din Botoşani. Primele cantități de Euthyrox din import paralel urmează să fie distribuite începând din această săptămână în farmacii – a anunțat Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, care a găsit această soluție pentru a răspunde nevoilor pacienților cu boli tiroidiene.

Totodată, o cantitate de aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor ajunge în România în următoarea perioadă, potrivit rador.ro.

Medicament necompensat în România

Astfel de medicamente importate nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene. Medicamentele din acest lot vor putea fi achiziționate din farmacii doar la prețul integral, nedecontat de stat.

Săptămâna trecută, Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) a anunțat punerea pe piaţă a Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului originar distribuit direct.

„Pentru a răspunde cererii crescute a pacienţilor privind medicamentul Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, pentru tratarea unor boli tiroidiene, companiile membre ADEM s-au implicat activ, începând cu luna martie a acestui an, în colaborare cu autorităţile competente (ANMDMR şi Ministerul Sănătăţii) şi cu asociaţii de pacienţi (APAA şi COPAC), pentru a completa, prin import paralel, cantităţile puse pe piaţă de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi să poată avea acces la acest medicament esenţial. Noua formulare a Euthyrox comprimate – fără lactoză – este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 şi în România. (…) În prezent, ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM şi deţinător al autorizaţiei de import paralel, la finalul procedurilor de punere pe piaţă a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formularea veche, cu lactoză) importat paralel din Italia. Autorizaţia de import paralel a fost emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020”, se arată într-un comunicat al ADEM.

Potrivit sursei citate, deţinătorul autorizaţiei de import paralel al Euthyrox 100 mcg comprimate din Italia a reambalat medicamentul pentru a fi pus pe piaţă în România, conform procedurilor legale în vigoare privind etichetarea şi serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel.

Preţul Euthyrox importat paralel este acelaşi cu al Euthyrox importat direct în România şi a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie, arată ADEM.

Deja ai votat!