spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTComune ferite de foc. Opt comune nu au înregistrat niciun incendiu

Comune ferite de foc. Opt comune nu au înregistrat niciun incendiu

Locuitorii din opt comune din cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale existente la nivelul judeţului Botoşani sunt cei mai precauți. O spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, care au analizat evenimentele cu foc petrecute în județ.

Aceştia au stabilit că, în primele opt luni ale acestui an, pe teritoriul comunelor Broscăuți, Cordăreni, George Enescu, Havârna, Mileanca, Mitoc, Prăjeni, Răuseni și Tudora nu s-a produs nici un incendiu. Studiul a mai arătat că în alte 27 comune s-a înregistrat câte un singur eveniment cu foc.

„Municipiile Botoșani și Dorohoi se află la polul opus cu cele mai multe incendii, 35 respectiv 20, urmate de Flămânzi cu 18 evenimente cu foc și orașele Săveni și Darabani, cu 13, respective 12 incendii. Datele statistice evidenţiază o scădere cu peste 15% a numărului de incendii în perioada ianuarie – august a.c., faţă de perioada de referinţă a anului trecut. Astfel, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 396 incendii, faţă de 468 câte s-au produs în aceeași perioadă a anului 2019. 141 din cele 396 incendii au fost de vegetație uscată”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Potrivit acelorași surse, scăderea se datorează numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă desfășurate în ultimii ani, la nivelul județului. „Anul acesta, din luna martie, campanile de prevenire au fost derulate doar în mediul on line, pe paginile de socializare atât ale inspectoratului, cât și ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, având în vedere faptul că situația epidemiologică nu a mai permis deplasarea în teren”, a adăugat Dorina Lupu.

Incendii stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență

Pompierii botoșăneni au salvat din clădrile cuprinse de flăcări 48 de persoane, 33 de adulți și 15 copii. Șapte adulți au fost spitalizați, întrucât au suferit arsuri. Din nefericire, trei persoane și-au pierdut viața în incendii. „Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse în primele opt luni sunt: instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune, coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile, foc deschis în spații deschise/închise acțiune intenționatăță și fumatul în locuri nepermise. Jumătate din numărul incendiilor au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență”, se mai arată în analiza ISU.

În acest context, reprezentanții ISU Botoşani recomandă populaţiei judeţului să respecte, în continuare, atât acasă cât şi la locul de muncă, normele generale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...