Polițiști sub acoperire vor da amenzi pentru nerespectarea regulilor anti-COVID

Polițiștii botoșăneni vor face controale în civil pentru a-i depista și amenda pe cei care nu respectă măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

Anunțul a fost făcut astăzi de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Delia Nenișcu, care a precizat că decizia a fost luată după ce autoritățile au constatat că mulți oameni respectă aceste măsuri doar când în zonă sunt forțe de ordine. Astăzi dimineață, de exemplu, autoritățile au organizat o acțiune în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani, care a vizat verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție individuală.

În urma neregulior constatate, forțele de ordine au aplicat 17 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 5.000 de lei. Și în cursul zilei de ieri, marți, 6 octombrie a.c., în urma acțiunilor derulate echipele de control au aplicat 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 5.000 de lei, tot pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în speță neutilizarea măștilor de protecție în spațiile în care a fost introdusă această obligativitate.

„Pe raza județului Botoșani, sub autoritatea Instituției Prefectului, în perioada stării de alertă au fost organizate acțiuni în sistem integrat cu celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru verificarea respectării măsurilor impuse în contextul pandemiei. Având în vedere creșterea numărului de cazuri Covid 19, pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, vom intensifica activitățile de verificare a modului în care cetățenii respectă prevederile Legii 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a spus astăzi Delia Nenișcu.

Acţiuni de control în toate spaţiile publice

Astfel, acțiunile de control vor viza atât centrele comerciale, piețele, târgurile, zonele aglomerate, mijloacele de transport în comun, precum și instituțiile publice. „În aceste locuri, forțele de ordine împreună cu specialiștii din celelalte instituții cu atribuții de control, vor efectua controale pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile impuse prin lege, în special portul măștii de protecție. De asemenea, vom desfășura activități specifice și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura de faptul că sunt respectate prevederile legale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Aceste activități vor fi desfășurate și de către polițiști în civil, din cadrul mai multor structuri ale IPJ, din rândul celor care au calitatea de agent constatator. „Scopul lor nu este acela de a aplica sancțiuni, dar nu vom tolera nerespectarea legii. Vă recomandăm să respectați distanțarea fizică, să purtați mască de protecție în mijloacele de transport, în magazine și în celelalte spații unde este obligatoriu. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci ca toți să conștientizeze faptul că respectând aceste reguli, contribuie la protejarea comunității în care trăiesc”, a subliniat Delia Nenișcu, care a arătat că cei care nu respectă măsurile individuale de protecție riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Deja ai votat!