spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTRepopulări cu fazani pe fondurile de vânătoare ale AJVPS din județ (video)

Repopulări cu fazani pe fondurile de vânătoare ale AJVPS din județ (video)

Vânătorii botoșăneni au înțeles că vânătoarea nu înseamnă doar uciderea animalelor, ci și refacerea faunei în zonele pe care le administrează.

Astfel, membrii Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani au repopulat cu 1.400 de fazani cele șapte fonduri de vânătoare pe care le administrează.

Repopularea din acest an este una dintre cele mai mari făcute în ultimii nouă ani. În total, au fost lăsați în marginea lizierelor de pe fondurile administrate de AJVPS Botoșani 8.000 de exemplare. Repopulările sunt mai mult decât vitale pentru refacerea efectivelor de fazani. Atingând cote minime la nivelul anului 2011, această pasăre fiind aproape pe cale de dispariție.

„Toate cheltuielile privind repopulările cu fazani au fost făcute strict din bugetul asociației care, în mare parte este format din contribuția membrilor vânători. Suntem bucuroși că, datorită efortului atât financiar cât și prin implicarea personalului asociației și a majorității membrilor vânători din cadrul AJVPS Botoșani, am reușit să aducem populația de fazan peste nivelul efectivelor minime, având în vedere că până în 2011 era o specie aproape dispărută din județ. Noi știm foarte bine că scopul vânătorii este, în primul rând, protecția faunei cinegetice, combaterea dăunătorilor, administrarea hranei completare în perioadele critice și abia la final extragerea surplusului populațional în vederea menținerii unui echilibru sivlo-agro-ecologic”, a declarat Cosmin Humelnicu, președintele AJVPS Botoșani.

În acest an se permite vânarea a două specii de păsări

Potrivit unei decizii a instanțelor de judecată din vară, în acest an se permite doar vânarea a două specii de păsări: potârnichi și fazani. În județul Botoșani, potârnichile se pot vâna de la 15 septembrie, în limita a 881 de bucăți. Vânătoarea la fazani s-a deschis la 1 octombrie în limita a 5.007 exemplare. Potrivit lui Cosmin Humelnicu, pe cele șapte fonduri de vânătoare pe care le are în administrare, cota aprobată variază în funcție de an între 250 și 300 de fazani. „În ultimii nouă ani, Asociația a făcut repopulări cu peste 8.000 de exemplare de fazani pe fondurile cinegetice gestionate, în condițiile în care cota de recoltă aprobată pe fiecare sezon de vânătoare variază între 250 și 300 de exemplare per total Asociație. Mai mult, conform regulamentului Asociației și legislației specifice, se împușcă doar cocoșii (n.r. – masculii)”, a mai spus Humelnicu.

Cei 1.400 de fazani au fost aduși de la Direcția Silvică Prahova și au fost eliberați pe fondurile de vânătoare de la Vlădeni, Copălău, Dângeni, Ștefănești, Brăești, Văculești și Dersca.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...