Aleșii locali au făcut rând la poliție. Unii au stat la coadă ore bune

0

Avalanșă de cereri la poliție pentru obținerea cazierului judiciar. De la începutul acestei săptămâni, ghișeul de profil din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a fost luat cu asalt de sute de botoșăneni, care au stat ore în șir la rând pentru a cere cazierul judiciar. Din cauza măsurilor de protecție anti-COVID, rândul s-a întins uneori pe distanțe de zeci de metri, până în parcarea IPJ, și asta pentru că accesul în instituție este restricționat la un anumit număr de persoane, iar solicitanții trebuiau să păstreze și distanța de minim un metru și jumătate între ei. „Numărul mare de solicitări a fost determinat și de faptul că aleșii locali trebuie să obțină cazierul judiciar pentru dosarele de validare a mandatelor”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Aglomerația din aceste zile a surprins, în condițiile în care IPJ asigură eliberarea certificatelor de cazier judiciar și prin intermediul formațiunilor de la celelalte structuri din județ deschise la Dorohoi, Darabani și Săveni. Ba mai mult, IPJ a pus în aplicare, de aproape un an, un sistem de preluare online a cererilor de eliberare a certificatelor de cazier. Solicitanții trebuie să aibă acces la un echipament (n.r. – Calculator desktop, laptop, tabletă sau telefon mobil) conectat la internet și să descarce modelul de cerere. Aceasta se completează mai apoi în format electronic și se trimite la o adresă de email. Ori, în condițiile în care vor lucra în administrație, aleșii locali trebuiau să cunoască această variantă mult mai simplă de obținere a cazierului. „Unii dintre solicitați poate nu au știut de acest sistem, iar alții poate că nu dețin cunoștințele necesare pentru a aplica online. În schimb, chiar dacă cererea este depusă online, solicitantul trebuie să se prezinte personal la ghișeu pentru a ridica certificatul de cazier întrucât documentul nu poate fi eliberat în format electronic. Este drept, dacă cererile ar fi fost depuse online, timpul petrecut la ghișeu se scurta foarte mult pentru că solicitantul nu trebuia decât să semneze pentru primirea documentului”, a adăugat Delia Nenișcu.

Valul de cereri de cazier judiciar din partea aleșilor locali a fost determinat de numărul mare al aleșilor locali, peste o mie la nivelul județului, dar și de noul sistem de validare a mandatelor. Astfel, competența de validare a mandatelor de consilier local revine judecătoriei, iar acest lucru trebuie să se întâmple în cel mult 25 de zile de la data desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, adică 21 octombrie a.c. Pentru validare, alesul trebuie să îndeplinească mai multe condițiile printre care să facă dovada că să nu și-a pierdut drepturile electorale, ori acest lucru nu poate fi dovedit decât prin intermediul cazierului judiciar. Cum documentele doveditoare trebuie transmise către secretarul unității administrativ teritoriale în cel mult 15 zile de la data desfășurării alegerilor, adică până la data de 11 octombrie a.c., lipsa acestora în acest interval constituind termen de decădere, cei care au ieșit victorioși în alegeri au dat năvală la Poliție pentru a cere cazierul.

Printre cei care au ajuns la sediul IPJ s-a aflat și primarul ales al municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a descărcat cererea de pe internet, a completat-o și a mers mai apoi la Serviciul Cazier. „Am făcut acest lucru ieri (n.r. – joi, 8 octombrie) și am mers la poliție în jurul orei 12,30. A fost numai o persoană în față și în două minute am obținut documentul, însă domnii de acolo mi-au spus că am avut noroc pentru că au fost sute de cereri”, a recunoscut Cosmin Andrei. Chiar dacă a obținut documentul destul de repede și de simplu, procedura i s-a părut destul de anevoioasă. „Știți ce ar trebui să se scrie în Constituție? Nicio instituție să nu mai ceară cetățenilor să aducă documente sau informații care se află în posesia sau administrarea altei instituții. Mi se părea mult mai simplu dacă cei de la Judecătorie accesau direct baza de date a poliției, cu parolă, cu user, și făceau verificările ei în mod direct. Așa, oamenii plimbă hârtii de la o instituție la alta. Din păcate, acest lucru se întâmplă și la Primărie, cum ar fi hârtia cerută de cei de la Patrimoniu de la Taxe locale ca să dovedești că ai plătit locul de parcare, când ar fi foarte simplu să dai accept în sistem colegului de la Patrimoniu care să verifice pe bază de buletin, CNP, rol fiscal, cât a plătit omul. Eu asta voi încerca să schimb”, a spus Cosmin Andrei.

+3 -0
se încarcă...