Bebeluş ucis de o boală rară

Dramă în familia unor tineri părinţi din Botoşani. Copilul acestora, în vârstă de doar un an şi patru luni, s-a stins din viaţă, după ce s-a infectat cu o bacterie care i-a afectat întregul organism.

Necazul părinţilor a început în urmă cu o lună, când băieţelul lor dădea semne că nu se simte bine. La începutul lunii septembrie mama l-a dus pe băieţel la Urgenţe pentru că acesta avea febră, vărsături şi scaune diareice cu sânge. A stat internat cinci zile la Botoşani, iar, în urma analizelor, medicii au stabilit diagnosticul de sindrom hemolitic uremic (SHU). În acest context, cadrele medicale au decis să îl trimită pe micuţ la Iaşi, iar medicii din centrul universitar au încercat să îl stabilizeze şi să împiedice ca organele micuţului să cedeze din cauza infecţiei din organism.

După o lună de chin, însă, trupul extrem de slăbit al copilului a pierdut lupta cu boala, iar medicii s-au văzut nevoiţi să constate decesul. „Dumnezeu are mereu nevoie de îngeri şi de suflete curate lângă El. […] A ales să îl ia acolo Sus, unde nu există nici durere, nici suferinţă, ci doar o mare de linişte şi iubire. Drum lin spre îngeri!”, a fost mesajul sfâşietor transmis de unul dintrepărinţi.

SHU a făcut ravagii în Argeş în urmă cu câţiva ani 

În urmă cu trei ani, la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti au fost transferaţi 18 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU.Totodată, trei fetiţe din Argeş au murit în acest spital, pe 4, 15 şi 16 februarie. Cauza îmbolnăvirii copiilor care au dezvoltat boalaeste o tulpină de E.coli, anunţa, în 25 februarie, fostul ministru al Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii, însă oficialii au spus că nu există nici o legătură între procesatorul de lapte şi îmbolnăviri.

SHU poate fi devastator pentru organismul unui copil 

Sindromul uremic hemolitic este o afecţiune gravă, rară, care provoacă daune vaselor de sânge din organism şi afectează cel mai frecvent copiii. Poate duce la insuficienţă renală şi poate afecta creierul şi inima. Sindromul uremic hemolitic apare atunci când organismul distruge globulele roşii, care apoi blochează vasele mici de sânge şi unităţile de filtrare a rinichilor.

Ca urmare a acestei obstrucţii, o persoană poate suferi leziuni renale acute care afectează capacitatea de filtrare a rinichilor. Efectele pot fi foarte nocive pentru organismul unei persoane, deoarece rinichii sunt responsabili de filtrarea sângelui pentru a elimina deşeurile prin urină. Conform Institutului Naţional de Diabet, Boli Digestive şi Rinichi, SUA, sindromul uremic hemolitic este principala cauză a bolilor renale la copii.

Bacteriile Escherichia coli sunt cauza cea mai frecventă a sindromului uremic hemolitic. Infecţia cu acest tip de E.coli poate apărea din cauza alimentelor nepreparate, alterate sau chiar a consumului de apă potabilă contaminate.

Deja ai votat!