spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTDe anul viitor se liberalizează și prețul la electricitate. La ce trebuie...

De anul viitor se liberalizează și prețul la electricitate. La ce trebuie să fim atenți

De la 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, în sensul că toți consumatorii casnici au dreptul de a-și alege furnizorul de energie electrică din piața liberă. În acest sens, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis la sfârșitul lunii septembrie un ordin potrivit căruia furnizorii de ultimă instanţă sunt obligaţi să îşi anunţe consumatorii despre acest fapt și ce presupune liberalizarea totală a pieții. „Prin reglementarea menţionată au fost instituite în sarcina furnizorilor de ultimă instanţă obligaţii de informare a clienţilor casnici, ce se impun ca urmare a liberalizării pieţei de energie electrică de la data de 1 ianuarie 2021 şi, de asemenea, se stabilesc principii privind contractele aplicabile clienţilor casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal şi principiile de stabilire a preţului aplicat clienţilor casnici şi noncasnici din portofoliul propriu care beneficiază de serviciul universal”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Toți consumatorii își vor putea alege furnizorii

Începând cu 1 ianuarie toate prețurile reglementate la energia electrică vor fi eliminate și toți consumatorii casnici vor putea să își aleagă furnizorul de energie. Un consumator care a optat pentru schimbarea furnizorului de energie, se poate întoarce la vechiul furnizor la un preț negociat, nu reglementat așa cum este în prezent. Schimbarea furnizorului este un demers simplu. Nu presupune costuri suplimentare și urmează o procedură simplă și transparentă de contractare.

Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică este gratuit, conform unui ordin al ANRE și nu necesită nicio modificare a instalației electrice, sau a contorului, menținându-se continuitatea în alimentare fără întreruperea furnizării energiei electrice.

Procedura este similară ca și la gazele naturale a căror piață s-a liberalizat de la 1 iulie.
Teoretic, până la 1 ianuarie 2021, fiecare client casnic ar trebui să încheie un nou contract de furnizare, în condiții de piață concurențială, cu actualul furnizor sau cu oricare altul. Unii consumatori au primit deja scrisori de informare de la furnizorii lor actuali, care conțin inclusiv o ofertă cu noile prețuri. De obicei, acestea vin la pachet cu cele la gaz. Dacă în cazul ofertelor la gaz, prețurile sunt mai bune decât acum jumătate de an, la energie electrică prețurile sunt relativ aceleași.

Botoșănenii pot accepta prețul și semna contracte noi sau îl pot respinge, chiar și fără să anunțe compania, și să semneze contracte cu alți furnizori. De asemenea, pot să nu facă nimic, iar atunci alimentarea cu electricitate se va face la prețurile din oferta pe care nu au acceptat-o, dar oricând pot semna un alt contract cu acest furnizor sau cu altul, fără costuri suplimentare.

Comparator de prețuri pe site-ul ANRE

În teorie, dacă doresc schimbarea furnizorului, este suficient să trimită o înștiințare de acceptare a ofertei unui alt furnizor, iar lucrurile se vor rezolva apoi fără vreo bătaie de cap din partea clientului.

Cea mai bună metodă pentru stabilirea noului furnizor activ în zonă este comparatorul de prețuri al ANRE, pe care-l găsim aici pentru energie electrică și aici pentru gaze naturale.

În comparatoarele de preț se introduc datele, se selectează racordarea la rețeaua de distribuție, apoi oferta cu toate tarifele reglementate incluse, pentru a se vedea prețul final. Apoi, consumatorul va contacta furnizorul a cărei ofertă i se pare mai avantajoasă și semnează contract cu acesta.

La ce ar trebui să fim atenți

Înainte de a lua o decizie în privința noului furnizor ar trebui să fim atenți la mai multe aspecte, iar cel mai important este prețul total pe care îl plătim, deoarece mulți furnizori aleg să vă prezinte doar acea componentă „mărfii”și spun „la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE” și eventuale abonamente sau costuri suplimentare. Peste toate trebuie adunate accizele și TVA. Abonamentul, în cazul unui consum scăzut la energie sau gaze poate duce la o creștere a tarifelor peste cele pe care le plătim în prezent.

Consumatorii pot solicita noi oferte, mai avantajoase, exact ca la telefonia mobilă. De altfel, mulți dintre operatori, mai ales după ce semnezi cu concurența îți fac oferte mult mai avantajoase decât cele inițiale.

Legislația oferă posibilitatea schimbării oricând a furnizorului, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării. Este foarte înțelept ca înainte de a încheia contractul să fie studiat foarte atent și modul de reziliere a acestuia și penalitățile ce ar trebui să fie plătite dacă este denunțat unilateral înainte de încheierea lui. Acum furnizorii fac oferte cu discounturi sau prețuri mici pentru o anumită perioadă, sau chiar cu posibilitatea unor servicii suplimentare gratuite sau a achiziției unor echipamente în condiții mai avantajoase, iar dacă se renunță la contract mai devreme decât termenul stabilit, aceștia pot solicita, în baza clauzelor contractuale, penalități egale cu valoarea consumului pe perioada rămasă din momentul în care se renunță la contract și finalul lui.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...