marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTCampanie pentru colectarea corectă a DEEE-urilor

Campanie pentru colectarea corectă a DEEE-urilor

Mâine, 14 octombrie, de Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice, botoşănenii  au ocazia să demonstreze că sunt performanți la reciclarea acestui tip de deșeuri.

Asociația RoRec și Patrula de Reciclare sunt parteneri în campania de informare și mobilizare a comunităților la colectarea Deşeurilor de Echipamente Electrice şi Electronice (DEEE-uri). Aceştia participă, pentru al treilea an, consecutiv, la inițiativa WEEE Forum, alături de 100 de organizații din 50 de țări din întreaga lume.

Organizațiile care participă la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (IEWD 2020) sub egida WEEE Forum, își propun să ajute cetăţenii să știe mai multe despre deșeurile electrice și modurile corecte de a le elimina.

32 de acțiuni în țară și activități de educare, cu Patrula de Reciclare

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice ne reamintește să arătăm o și mai mare atenție față de mediul înconjurător. În fiecare an, consumăm aproape dublu față de resursele pe care pământul le poate regenera. Este clar că nu putem continua în acest ritm. Prin orice gest care contribuie la reciclare și la protejarea mediului ne ajutăm, de fapt, pe noi înșine. Asociația RoRec a fost printre primii coechipieri ai WEEE Forum la crearea acestei initiative. Am participat la fiecare ediție, până acum, iar anul acesta organizăm numeroase acțiuni de informare, conștientizare și educare„, spune Andreea Idriceanu Calev, managerul de comunicare al Asociației RoRec.

Alături de autoritățile locale și de partenerii locali, Asociația RoRec organizează și acțiuni de colectare a aparatelor electrice vechi sau defecte în 32 de localități din România. Fiecare campanie se va încheia cu o tombolă cu premii. Cantitățile de deșeuri electrice adunate vor contribui la rezultatele României în cadrul acestei mișcări globale.

Asociația RoRec a creat un sistem eficient de colectare a deșeurilor electrice – o rețea extinsă de puncte de colectare a aparatelor mici, bateriilor și becurilor și un serviciu gratuit de preluare a obiectelor mari de la domiciliu sau sediu de firmă – TelVerde 0800 444 800.

Eforturilor de conștientizare li se vor alătura profesorii înscriși în platforma națională de educație de mediu Patrula de Reciclare, derulat de Asociația Volens cu sprijinul Asociației RoRec. Pe 14 octombrie, dascăli din grădinițe, școli și licee din toată țara vor organiza, pentru elevi, activități educative, jocuri, prezentări, ateliere pe tema reciclării deșeurilor electrice.

Deșeurile electrice, o problemă acută de mediu a cărei rezolvare depinde de noi

Cu fiecare an ce trece apar „munți” din ce în ce mai mari de aparate electrice aruncate. Raportul global referitor la deșeurile electrice prevede că în 2030, cantitatea acestor deșeuri va echivala cu 7.390 de Turnuri Eiffel.

Aparatele electrice care ajung în gropile de gunoi în loc să fie reciclate poluează apa, aerul și solul timp de zeci de ani. Concentrații periculoase de substanțe nocive, ca dioxinele clorurate, pot fi găsite inclusiv în ouăle găinilor din gospodăriile aflate în apropierea DEEE aruncate în natură.

Potrivit specialiştilor, din deșeurile electrice, prin reciclare, pot fi recuperate peste 65 de elemente din tabelul periodic – metale și alte substanțe. Reciclarea acestor aparate salvează cantități importante de resurse naturale și reduce emisiile de dioxid de carbon.

Orice persoană care dorește să se debaraseze corect și legal de aparatele electrice are posibilitatea să o facă, fără cheltuială și fără efort, prin infrastructura și serviciile puse la dispoziție de Asociația RoRec și partenerii locali – centrele de colectare, TelVerde 0800 444 800 și colecteaza.ro.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...