Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, viitorii viceprimari ai municipiului

Chiar dacă noii aleși locali nu au fost validați, partidele au continuat negocierile pentru formarea unor majorități în noile consilii locale.

La municipiul Botoșani, unde PSD are numai 11 consilieri locali, lipsindu-i unul ca să aibă majoritate, social-democrații au bătut deja palma cu reprezentanții Pro România. Pentru a nu avea probleme în a-și trece proiectele PSD a cedat reprezentanților partidului lui Victor Ponta postul de viceprimar. „Am făcut majoritate cu Pro România la Consiliul Local (CL) și ei vor avea un viceprimar. La Consiliul Județean (CJ), așa cum am anunțat, majoritatea se va baza pe voturile grupului ALDE, care va da unul dintre cei doi vicepreședinți și din ceea ce am înțeles este vorba de Bogdan Dăscălescu”, a declarat Doina Federovici, președinta PSD Botoșani și președintele ales al CJ.

Liviu Toma, singurul consilier Pro România

În aceste condiții, postul de viceprimar ce revine Pro România va fi ocupat de Liviu Toma, acesta fiind de altfel și singurul reprezentant al partidului lui Victor Ponta din CL. „Voi fi consilier local în mandatul viitor. Dacă voi fi sau nu viceprimar, asta ține de negocierile dintre partide și nu pot să vă precizez eu acum”, a declarat Liviu Toma, deși este mai mult decât evident că va ocupa unul dintre cele două posturi de viceprimar.

Celălalt post de viceprimar îi va reveni lui Bogdan Buhăianu, secretarul executiv al organizației municipale și actualul director al Urban Serv. Acesta a fost nominalizat de către PSD încă dinainte de alegeri ca fiind prima opțiune pentru postul de viceprimar în condițiile în care Cosmin Andrei va câștiga alegerile în mandatul de primar.

Alegeri câștigate la 16 voturi

Cosmin Andrei a câștigat alegerile la municipiul Botoșani la o diferență doar de 16 voturi, adunând 10.960 de voturi, față de 10.944 câte a avut Cătălin Flutur. Fostul primar continuă lupta în instanță, dar șansele sale sunt tot mai mici, mai ales după ce birourile electorale municipale și județene au decis să valideze procesele verbale finale, iar instanța s-a opus, pe fond, renumărării voturilor nule și a celor exprimate în 18 secții de votare pentru ambii candidați.

La nivelul CL, PSD a obținut 11 mandate din 23, în timp ce PNL doar nouă. În CL mai intră Alianța USR+PLUS cu consilieri locali și Pro România cu un consilier, pe care l-a obținut grație faptului că a avut numărul egal de voturi cu cel necesar pentru a trece pragul electoral de 5%. Un vot în minus pentru Pro România sau două-trei voturi în plus pentru celelalte partide ar fi lăsat această formațiune politică fără consilieri municipali.

Deja ai votat!