Muzeul Ştefăneşti rămâne închis. Singurul angajat a plecat la muncă în Germania

0

Muzeul „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti nu poate fi redeschis din lipsă de personal. Luni la rând au fost blocate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice, iar singurul angajat de acolo şi-a dat demisia şi a plecat la muncă în Germania. Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean, a anunţat că va fi organizat un concurs pentru angajarea unui supraveghetor şi a unui muzeograf cu jumătate de normă. „Până nu vom angaja persoanele respective, nu vom putea deschide muzeul”, a adăugat oficialul.

Reabilitarea muzeului din Ştefăneşti s-a făcut în perioada 2017 – 2019 şi a presupus un efort financiar de 900.000 de lei. Fondurile au fost asigurate de Consiliul Judeţean Botoşani. „Clădirea reabilitată este aceeaşi unde a funcţionat muzeul, până în anul 2011. Aceasta aproape că se autodemola, însă am reuşit, prin finanţarea asigurată de Consiliul Judeţean, să obţinem un imobil reamenajat şi dotat pentru a deveni un adevărat centru cultural”, a precizat Aurel Melniciuc.

Pentru Muzeul Ştefăneşti a fost strâns suficient material, atât din colecţiile Muzeului Judeţean, cât şi din donaţia Fundaţiei „Ştefan Luchian”, condusă de profesorul Aglaia Corneanu.

Sala principală a muzeului a fost recompartimentată şi extinsă şi va găzdui expoziţii tematice temporare, conferinţe dar şi alte manifestări culturale. Pentru început, vor fi expuse tablouri din patrimoniul Muzeului Judeţean. „Pe viitor, ca urmare a unor concursuri pe care le gândim împreună cu Consiliul Judeţean şi Primăria Ştefăneşti, vom reuşi să adunăm colecţii bogate pe care să le punem la dispoziţia publicului vizitator. Începând cu anul viitor ne-am gândit să organizăm şi un concurs Ştefan Luchian, dedicat în principal copiilor talentaţi. Sperăm să atragem numeroşi copii talentaţi de la liceele de artă din întreaga ţară, din Republica Moldova, Ucraina şi diaspora”, a mai spus directorul Muzeului Judeţean.

Viitorul centru cultural va putea găzdui şi tabere de creaţie.

+4 -1
se încarcă...