spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

Astăzi – Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

În fiecare an, pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. De 379 de ani moaștele Sfintei Parascheva se găsesc la Iași, în Catedrala Mitropolitană, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Dum­ne­zeu.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Ea s-a născut în Epivata, în apropiere de Cons­tan­­ti­nopol. Pă­rinții ei au crescut-o în frica de Dum­nezeu, în­dem­nând-o spre fapte bune, post, rugăciune şi milostenie. Când avea zece ani a auzit citindu-se, la Sfân­ta Li­turghie, cuvântul Evangheliei: „Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie”. Chemarea Mântui­to­ru­lui a sădit în inima ei dorul de desăvârșire şi şi-a dat toate hainele săracilor. Același lucru l-a fă­cut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților.

Moștenind o mare avere de la părinți, Parascheva a dă­ruit săracilor partea ce i se cuvenea de moș­te­ni­re. A ajuns în Con­stanti­nopol, unde a ascultat cuvinte de în­­vă­țătură de la călugări și călugărițe cu aleasă viață duhovnicească. Apoi, cinci ani a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Hera­cleea. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în do­rința de a-și petrece restul vieții în locurile bine­­cuvântate de viața pă­mân­tească a Mân­tui­­to­rului Iisus Hristos și a Sfin­ților Apostoli. După ce a văzut Ierusalimul, s-a stabilit într-o mă­­năstire de călugărițe în pustiul Iordanului.

Când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, într-o noapte, să revină în locurile părintești, acolo de unde a plecat la Domnul. A fost îngropată ca o străină, dar Dumnezeu a descoperit în chip mi­nu­nat cine era acea străină. Trupul său a fost descoperit după un timp „neputrezit şi plin de mireasmă”. Unui creştin i s-a arătat în vis o împărăteasă stând pe un scaun luminat şi înconjurată de îngeri. Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat și i-a zis: „Gheorghe, pen­tru ce n-ați so­cotit trupul Sfintei Parascheva? Nu știți că Dumnezeu a iubit frumu­sețea ei și a vrut să o pro­slăvească pe pământ?”. Iar îm­pă­răteasa pe care o văzuse în vis, Cuvioasa Parascheva, i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze la loc de cinste.

În urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaşte, aveau loc vindecări. În semn de cinstire, credincioșii creștini din Epivata au zidit o bi­serică chiar pe locul în care au trăit părinții ei și unde ea văzuse lumina zilei.

După ce au stat în Biserica Sfinții Apos­toli din Epivata vreme de vreo două sute de ani, săvârșindu-se multe semne și minuni în jurul lor, din cauza eve­nimentelor politice care au adus mul­tă durere în țările balcanice, cinsti­tele moaște ale Sfintei Parascheva au fost ­mutate în mai multe locuri, fiind ali­nare tuturor celor care o cinstesc și o cheamă în rugăciune să mijlocească la Atot­milostivul Dumnezeu.

Credincioşii ortodocşi au mare evlavie la Sfânta Cuvioasa Parascheva.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...