spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTInechităţi şi la pensiile speciale

Inechităţi şi la pensiile speciale

♦ Botoşaniul are peste 40 de mii de beneficiari ai legilor speciale de pensii, însă mai puţin de 100 sunt cu adevărat „pensionari speciali”.
♦ Cea mai mare pensie specială din judeţ este de 40.000 de lei, iar cea mai mică de 60 de lei.

Aproximativ 40 de mii de botoșăneni încasează venituri ce pot fi asimilate pensiilor în urma unor legi speciale, dar numărul „pensionarilor speciali” în accepțiunea acceptată a termenului este de sub 100 la nivelul județului.

Pensie medie de 17.657 de lei pentru magistrați

Cele mai multe pensii cu adevărat speciale, 53, sunt ale foştilor magistraţi. Acestea sunt şi cele mai mari, valoarea lor medie fiind de peste 17.657 de lei, adică undeva la 3.500 de euro. De altfel, cea mai mare pensie specială plătită este tot pentru un fost magistrat şi se ridică la aproximativ 39.214 de lei (n.r. – peste 8.000 de euro lunar).

Sistemul este unul total nedrept faţă de ceilalţi angajaţi, pentru că, dacă li s-ar acorda pensiile în funcţie de contribuţia la asigurările sociale, aceşti „pensionari speciali” ar primi o pensie mult mai mică, poate chiar şi de 10 ori, în funcţie de anii şi nivelul contribuţiei plătit de fiecare de-a lungul carierei.

Beneficii uriașe și pentru parlamentari

Aceeaşi poveste este şi în cazul parlamentarilor, care încasează între 4.700 şi 14.000 de lei lunar, în funcţie de numărul de mandate pe care l-au avut. Ultimul pe lista parlamentarilor pensionari este Costică Macaleți, actualul președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, care va încasa pensia specială pentru un mandat plin și două fracții care fac cam tot cât un mandat.

Pe sistemul contributivităţii, pensiile parlamentarilor ar fi cel puţin la jumătate faţă de cele pe care le încasează în momentul de faţă.

Pe lângă aceste două categorii „speciale”, la Botoșani, mai sunt 21 de foști grefieri, care încasează, în medie, 4.040 de lei lunar. Pensii frumușele încasează și foștii inspectori ai Curții de Conturi și aviatorii. La Botoșani se plătește o pensie pentru personalul aviatic în valoare de 6.367 și șase pensii pentru foștii angajați ai Curții de Conturi în valoare medie de 6.721 de lei lunar.

Creatorii primesc în plus 50% din pensie

O altă categorie de pensii speciale o reprezintă cele ale creatorilor. Potrivit unor legi speciale, scriitorii, jurnaliștii, artiștii plastici și liber profesioniștii primesc, membri ai uniunilor de creație de utilitate publică, primesc o indemnizație lunară egală cu 50% din pensia pe care o au. La nivelul județului Botoșani avem 111 creatori, care primesc o indemnizație medie lunară de 1.243 lei. De asemenea există și un artist liber profesionist care primește lunar 363 de lei.

Indemnizații speciale pentru eroi, urmași și persecutați

Alte câteva mii de botoșăneni primesc indemnizații pentru că au fost persecutați sau au avut merite deosebite în Revoluție.

În plată sunt 29 de pensii IOVR pentru invalizi și accidentați de război. Aceștia primesc în medie, lunar, doar 175 de lei. Persecutații politici ai regimului trecut, 291, primesc, în medie, lunar, o indemnizație de 930 de lei, iar veteranii și văduvele de război care mai sunt în viață, adică 2.071, primesc și ei o indemnizație medie lunară de 738 de lei.

Cei 809 persecutații pe motive etnice din perioada 1940-1945, care figurează în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani încasează și ei lunar o indemnizație medie de 574 de lei.

Eroii martiri ai Revoluției și supraviețuitorii acestora primesc, în medie, lunar 1.657 lei.

De asemenea, 3.586 de pensionari botoșăneni, care au efectuat stagiul militar în detașamentele de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, primesc lunar o indemnizație de 60 de lei.

Grosul sunt ajutoare și indemnizații

Tot pe baza unor legi speciale se plătesc și ajutoarele lunare pentru soțul supraviețuitor. La nivelul județului, vorbim de 1.893 de persoane, care primesc în medie, în fiecare lună, aproximativ 113 lei.

Sume foarte mici sunt plătite în baza Ordonanței de Urgență 6/2009, care reglementează indemnizațiile sociale pentru pensionari. Acestea sunt menite să completeze veniturile vârstnicilor până la pragul pensiei minime. În județ avem peste 30 de mii de pensii sub cea minimă, mai exact 30.299. Indemnizația socială medie, calculată la nivelul lunii octombrie, este de doar 253 de lei.

Aceasta este mai mult o prestaţie socială, decât o pensie şi fostul ministru al Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, intenționa anul trecut să modifice legislaţia, astfel încât aceste indemnizaţii să nu se mai plătească din bugetul asigurărilor sociale. Mutarea lor în bugetul de stat ar ridica presiunea de pe sistemul public de pensii, şi astfel, printr-un mic artificiu contabil, sistemul public de pensii va trece de pe deficit, pe excedent. Totul a rămas la stadiu de intenție.

Pensii de serviciu pentru militari, politițiști, gardieni, jandarmi și spioni

O altă categorie specială a pensionarilor este cea a celor proveniți din sistemele de forță a statului, adică militari, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, angajați ai sistemului penitenciar și cei ai serviciilor secrete. Veniturile acestora se plătesc prin casele sectoriale de pensii și oscilează între câteva mii și câteva zeci de mii de lei lunar, deși ei nu contribuie ca ceilalți angajați din sistemul public de pensii. Numărul pensionarilor structurilor de forță de la nivelul județului nu este cunoscut, dar poate fi estimat la câteva mii de lei.

Pensiile publice au crescut cel mai puțin la Botoșani

În sistemul public, pensiile au crescut de la 1 septembrie cu 14%, valoarea punctului de pensie urcând de la 1.265 lei la 1.442 lei. Pentru botoşăneni creşterile au fost nesemnificative. Din cauza faptului că la Botoşani sunt cele mai mici pensii din ţară şi creşterile au fost cele mai mici din ţară, majorarea medie fiind de doar 65 de lei, în condiţiile în care valoarea punctului de pensie a crescut cu 177 de lei.

La începutul lunii august, pensionarii botoşăneni încasau o pensie medie de 1.102 lei, fiind de departe cea mai mică din ţară. Acum, la începutul lui octombrie, pensia medie în judeţ a ajuns doar la 1.167 de lei. Această situaţie se explică prin faptul că grosul celor 92.804 pensionari aflaţi în plată au venituri foarte mici, iar procentul de majorare nu le-a crescut cu mult. De fapt, aplicându-se unitar o creştere de 14% tuturor pensiilor, cele mari au crescut şi mai mult, iar cele mici au fost majorate într-o proporţie nesemnificativă. De exemplu, o pensie de 1.000 de lei a crescut cu 140 de lei, în timp ce una de 5.000 de lei a crescut cu 700 de lei. Astfel, decalajul dintre cei mai săraci pensionari, majoritatea din judeţ, şi cei cu venituri mai mari, s-a accentuat.

La sfârşitul primului trimestru al anului, înainte de majorarea pensiilor, două treimi dintre pensionarii din Botoşani încasau lunar sub 1.265 de lei, cât este valoarea punctului de pensie, iar 50.000, adică mai bine de jumătate dintre ei, au avut pensii mai mici de o mie de lei.

La nivel naţional, pensia medie după majorare a ajuns la 1.586 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult. În august, pensia medie la nivelul ţării era de 1.389 de lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...