Culturile de porumb și floarea-soarelui, cele mai afectate de secetă

Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele anului agricol 2019-2020, susţin reprezentaţii uneia dintre puținele companii de asigurări care plătesc despăgubiri pentru secetă. Acesta a plătit, la nivelul întregii țări, despăgubiri în valoare de 37 de milioane de lei și estimează că vor ajunge la final în jurul sumei de 100 milioane de lei.

Culturile cele mai afectate sunt cele de porumb şi floarea soarelui, pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, care a produs peste 80% din pagube.

Agricultorii nu se înghesuie la asigurări

Realitatea e că agricultorii nu prea se înghesuie să-și încheie asigurări, deși acestea sunt subvenționate de AFIR. De exemplu, la nivelul județului Botoșani au fost doar 76 de dosare de solicitare de subvenție în lucru și acestea, în general, de la fermele vegetale care au în componență și capital străin. Doi dintre cei mai mari jucători pe piața asigurărilor agricole de la noi din județ totalizează împreună aproximativ zece mii de hectare, adică undeva la 3% din suprafața arabilă. Unul dintre ei asigură și seceta, în timp ce celălalt nu o asigură pe motiv că este declarată calamitate mondială.

Monitorizare strictă a culturilor de către asigurători

Pentru a asigura seceta, agricultorii trebuie să contracteze asigurătorul înaintea instalării fenomenului și să încheie un contract care prevede condițiile de despăgubire. De exemplu, agricultorii nu primesc despăgubiri pentru secetă dacă terenul este irigabil, iar ei nu au udat cultura sau dacă efectele asupra plantelor provin din greșelile de aplicare a tehnologiei de cultură. Fermierul va completa o cerere în care va preciza producția medie pe ultimii cinci ani. Dintre acești ani, se elimină anul cu producția cea mai mare și anul cu producția cea mai mică și se face media aritmetică pentru ceilalți trei ani rămași. Rezultatul va reprezenta nivelul la care se stabilește polița, iar asigurătorul plătește diferența dintre acest rezultat mediu și producția obținută. Pentru situația în care istoricul producțiilor este mai mic de cinci ani, se va calcula media aritmetică a producțiilor aferente anilor în care cultura a fost cultivată.

Cântărirea producției se face în fața reprezentantului asigurătorului, acesta fiind și motivul pentru care fermierii fug de asigurări.

Peste un milion de hectare afectate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat luni seara că peste un milion de hectare cu porumb şi floarea soarelui au fost afectate de seceta pedologică extremă şi puternică din acest an. În acest scop, se caută soluţii şi pentru despăgubirea fermierilor care au însămânţat în primăvară.

O treime din suprafața arabilă a județului afectată de secetă 

În județ, aproape o treime din suprafața arabilă a fost calamitată de secetă, arată datele Direcției pentru Agricultura Județeană (DAJ) Botoșani după controalele pe teren. Aproape toate comunele, orașele și municipiile care au în componența lor și terenuri agricole au depus notificări pentru acordarea de despăgubiri din cauza secetei care a calamitat producția agricolă. Doar patru comune nu au depus solicitări. Este vorba de Pomârla, Cristinești, Mihăileni și Ibănești, în rest toate unitățile administrativ-teritoriale declarând suprafețe calamitate, mai mici sau mai mari. Astfel au fost depuse solicitări pentru 124.000 de hectare, dar în urma verificărilor din teren s-a ajuns la o suprafață care se apropie de 90.000 de hectare, majoritatea din sudul și estul județului. Mai bine de jumătate, adică 50.000 de hectare au fost cultivate cu porumb, iar aproximativ 25.000 cu floarea-soarelui.

Deja ai votat!