Haos total cu casele fără autorizaţie

sdr

Ridicarea unor construcţii fără autorizaţie rămâne o problemă nerezolvată de către municipalitatea botoşăneană. În ultimii ani nu a fost demolată nicio construcţie ilegală. Mulţi botoşăneni îşi construiesc locuinţe şi abia după finalizarea acestora, solicită intrarea în legalitate.

În această situaţie se află un botoşănean care a cumpărat două garaje în zona Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. Acesta s-a apucat să le extindă fără a avea autorizaţie emisă de primărie.

Poliţia Locală a primit o sesizare în acest sens şi au fost făcute verificări la faţa locului. „Proprietarul a făcut extinderea construcţiei şi pe verticală şi pe orizontală, dar fără autorizaţie. Deja a pus şi acoperişul şi a motivat că nu a ştiut că îi trebuie autorizaţie”, a explicat un reprezentant al Poliţiei Locale. După verificări, au fost pregătite toate documentele, cu măsurători, nota de control, proces verbal pentru amendă, însă se aşteaptă învestirea noului primar.

Respectivul botoşănean va fi amendat, în acest caz amenda fiind cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei. Cuantumul amenzii va fi stabilit de primarul municipiului. Totodată, pe lângă amendă, vor fi dispuse şi alte măsuri, printre care sistarea lucrărilor.

Sancţiunile pot merge până la demolare

Reprezentanţii Direcţiei de Urbanism din cadrul primăriei vor decide dacă se poate elibera autorizaţie de construire, în funcţie de condiţiile urbanistice. În cazul în care proprietarul garajelor nu va primi autorizaţie, se va dispune desfiinţarea noii construcţii. Reprezentantul Poliţiei Locale a apreciat că este greu de crezut că se va emite autorizaţie. Asta pentru că noua construcţie a fost făcută într-o zonă unde sunt mai multe cădiri, fiind o cale de acces comună, dar şi o curte comună.

„Toată viaţa am avut construcţii fără autorizaţie”

De regulă, cei care construiesc fără autorizaţie se bazează pe faptul că este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de dezafectat o construcţie fără autorizaţie. În ultimii ani, în multe zone ale oraşului au fost ridicate vile fără autorizaţie, după care proprietarii acestora au solicitat intrarea în legalitate.

Toată viaţa am avut construcţii fără autorizaţie. De-a lungul anilor au fost primite sesizări, s-au dat amenzi. Dacă ne referim la problema în discuţie, proprietarul acelor garaje nu e primul şi nici ultimul care procedează în acest mod. Din păcate, este greu, dacă nu chiar imposbil de desfiinţat unele construcţii. De când m-am născut nu a fost desfiinţată o construcţie. Au fost desfiinţate nişte chioşcuri. De regulă, se ajunge în instanţă”, a concluzionat reprezentantul Poliţiei Locale.

„Lumea nu înţelege că nu poate face chiar ce vrea”

Contactat telefonic, Dan Sandu, arhitectul şef al municipiului, a arătat că s-a confruntat cu destule cazuri în care s-a construit fără autorizaţie. „La fiecare trebuie referat, verificări, este complicat. Din păcate, lumea nu înţelege că nu poate face chiar ce vrea. Sigur, există drepturi, există libertăţi, dar dacă ar învăţa lumea să le folosească, ar fi tare bine”, a spus arhitectul şef.

Oficialul a adăugat că este greu de intervenit în cazul construcţiilor ridicate fără autorizaţie pe terenuri proprietate privată. „De fiecare dată intervine refuzul proprietarului. Eu nu pot demola, îi fac nişte atenţionări, îl somez să demoleze, însă proprietarul sigur nu va vrea, că asta este situaţia. Deschidem acţiune în instanţă şi ne plimbăm în instanţă o perioadă”, a concluzionat Dan Sandu.

sdr
sdr
Deja ai votat!