spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTHaos total cu casele fără autorizaţie

Haos total cu casele fără autorizaţie

Ridicarea unor construcţii fără autorizaţie rămâne o problemă nerezolvată de către municipalitatea botoşăneană. În ultimii ani nu a fost demolată nicio construcţie ilegală. Mulţi botoşăneni îşi construiesc locuinţe şi abia după finalizarea acestora, solicită intrarea în legalitate.

În această situaţie se află un botoşănean care a cumpărat două garaje în zona Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. Acesta s-a apucat să le extindă fără a avea autorizaţie emisă de primărie.

Poliţia Locală a primit o sesizare în acest sens şi au fost făcute verificări la faţa locului. „Proprietarul a făcut extinderea construcţiei şi pe verticală şi pe orizontală, dar fără autorizaţie. Deja a pus şi acoperişul şi a motivat că nu a ştiut că îi trebuie autorizaţie”, a explicat un reprezentant al Poliţiei Locale. După verificări, au fost pregătite toate documentele, cu măsurători, nota de control, proces verbal pentru amendă, însă se aşteaptă învestirea noului primar.

Respectivul botoşănean va fi amendat, în acest caz amenda fiind cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei. Cuantumul amenzii va fi stabilit de primarul municipiului. Totodată, pe lângă amendă, vor fi dispuse şi alte măsuri, printre care sistarea lucrărilor.

Sancţiunile pot merge până la demolare

Reprezentanţii Direcţiei de Urbanism din cadrul primăriei vor decide dacă se poate elibera autorizaţie de construire, în funcţie de condiţiile urbanistice. În cazul în care proprietarul garajelor nu va primi autorizaţie, se va dispune desfiinţarea noii construcţii. Reprezentantul Poliţiei Locale a apreciat că este greu de crezut că se va emite autorizaţie. Asta pentru că noua construcţie a fost făcută într-o zonă unde sunt mai multe cădiri, fiind o cale de acces comună, dar şi o curte comună.

„Toată viaţa am avut construcţii fără autorizaţie”

De regulă, cei care construiesc fără autorizaţie se bazează pe faptul că este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de dezafectat o construcţie fără autorizaţie. În ultimii ani, în multe zone ale oraşului au fost ridicate vile fără autorizaţie, după care proprietarii acestora au solicitat intrarea în legalitate.

Toată viaţa am avut construcţii fără autorizaţie. De-a lungul anilor au fost primite sesizări, s-au dat amenzi. Dacă ne referim la problema în discuţie, proprietarul acelor garaje nu e primul şi nici ultimul care procedează în acest mod. Din păcate, este greu, dacă nu chiar imposbil de desfiinţat unele construcţii. De când m-am născut nu a fost desfiinţată o construcţie. Au fost desfiinţate nişte chioşcuri. De regulă, se ajunge în instanţă”, a concluzionat reprezentantul Poliţiei Locale.

„Lumea nu înţelege că nu poate face chiar ce vrea”

Contactat telefonic, Dan Sandu, arhitectul şef al municipiului, a arătat că s-a confruntat cu destule cazuri în care s-a construit fără autorizaţie. „La fiecare trebuie referat, verificări, este complicat. Din păcate, lumea nu înţelege că nu poate face chiar ce vrea. Sigur, există drepturi, există libertăţi, dar dacă ar învăţa lumea să le folosească, ar fi tare bine”, a spus arhitectul şef.

Oficialul a adăugat că este greu de intervenit în cazul construcţiilor ridicate fără autorizaţie pe terenuri proprietate privată. „De fiecare dată intervine refuzul proprietarului. Eu nu pot demola, îi fac nişte atenţionări, îl somez să demoleze, însă proprietarul sigur nu va vrea, că asta este situaţia. Deschidem acţiune în instanţă şi ne plimbăm în instanţă o perioadă”, a concluzionat Dan Sandu.

sdr
sdr
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10.4 °
9.4 °
86 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...