vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPensionarii săraci cu vârste peste 75 de ani vor primi ajutoare înainte...

Pensionarii săraci cu vârste peste 75 de ani vor primi ajutoare înainte de alegeri

♦ Doar unul din opt pensionari botoşăneni vor primi vouchere pentru masa calda din partea guvernului in valoare de 180 de lei.
♦ Banii se vor acorda din septembrie, dar se vor plăti retroactiv în decembrie, chiar în săptămâna de dinainte de alegeri, dacă acestea se vor mai ține.
♦ Guvernul a decis ca banii să-i primească doar pensionarii care au pensia minimă și vârsta peste 75 de ani, astfel, la Botoșani, peste 18.000 de pensionari cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, care primesc pensia minimă, nu vor încasa acest voucher.

Unul din opt pensionari botoșăneni vor primi lunar vouchere pentru masa caldă în valoarea de 180 lei/lună/tichet. Anunțul a fost făcut de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri seară, care a subliniat că voucherele pentru masă caldă se vor repartiza în prima săptămână din luna decembrie şi se vor da retroactiv, respectiv pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. „Toţi beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani, cu venituri la nivelul pensiei minime sociale, aproximativ 300.000 de beneficiari, vor avea cei 720 de lei încărcaţi pe vouchere sau carduri în prima săptămână a lunii decembrie 2020”, a spus Boloş. Adică, banii vor fi alocați înaintea alegerilor parlamentare din decembrie, dacă ele se vor ține la termenul stabilit de guvern.

Întrebat cum explică faptul că aceste vouchere se vor da cu o săptămână înaintea alegerilor, ministrul a răspuns că în prezent procedura de achiziţie publică este în curs de finalizare, iar contractul urmează să fie semnat săptămâna viitoare. De asemenea, emitenţii de carduri au nevoie de 10 zile, conform contractului, să emită aceste carduri, care se distribuie apoi la prefecturi şi de la prefecturi ajung la autorităţile publice locale, care le transmit beneficiarilor finali. „Este vorba despre persoane care au o anumită vârstă şi aşteaptă acest ajutor de la noi… Dacă nu am repartiza aceste vouchere pentru vârstnici s-ar pierde banii alocaţi şi este păcat”, a punctat Boloş.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat, la rândul său, că suntem în ultimul an al exerciţiului financiar 2014-2020 şi, pentru că se fac eforturi pentru a nu pierde banii europeni şi pentru a se evita riscul de dezangajare a fondurilor europene, autorităţile intenţionează ca toate aceste angajamente de plată să fie cuprinse cât mai devreme.

18.711 pensionari botoșăneni discriminați

Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, la nivelul județului, sunt 30.299 de persoane care au pensia minimă, iar dintre aceștia doar 11.588 dintre au vârste de peste 75 de ani. Cu alte cuvinte doar aceștia vor primi voucherele de hrană caldă, iar ceilalți 18.711, deși au aceleași probleme specifice vârstei și trebuie să se descurce tot cu 800 de lei lunar, nu le vor încasa pentru că sunt ceva „mai tineri”. „Multe lucruri sunt discriminatorii în România. Și pensionarii care au între 65 și 75 de ani se descurcă greu cu pensia minimă socială. O să sun mâine (n.r. – astăzi) și la Federație, am să discut și cu ceilalți colegi la telefon, pentru că noi, din cauza situației epidemiologice, am închis activitatea fizic, și o să vedem ce stabilim, cum vom acționa în continuare”, a declarat Maria Paraschiv, președintele Sindicatului Pensionarilor din județul Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...