sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTZeci de procese pentru sporul Covid

Zeci de procese pentru sporul Covid

♦ Angajații sistemului social de protecție din județ au deschis zeci de procese în instanță pentru a-și încasa stimulentele Covid aprobate de guvernanți și Parlament, dar care nu au fost încă plătite.
♦ Este vorba de stimulentul de risc de 1.150 de lei, aprobat de Guvernul Orban printr-o Ordonanță de Urgență, dar care a fost ulterior respins în Parlament, și de cel de 2.500 de lei care a fost aprobat printr-o lege votată în Parlament.

Angajații din sistemul social de protecție din județ au deschis zeci de procese în instanță pentru a-și încasa stimulentele Covid aprobate de guvernanți și Parlament, dar care nu au fost încă plătite. Este vorba de stimulentul de risc de 1.150 de lei, aprobat de Guvernul Orban printr-o Ordonanță de Urgență şi de cel de 2.500 de lei care a fost aprobat printr-o lege votată în Parlament. „După perioada stării de urgență, salariaților din centrele sociale rezidențiale care au fost izolați la locul de muncă prin Ordonanța Militară 8 li s-au promis un stimulent de risc de 1.150 lei, care apoi a fost respins de Parlament. Apoi s-a promis acordarea unui stimulent de risc de 2.500 lei pentru fiecare lună de stare de urgență, dar din iunie până în prezent nu s-a dat nici un leu, așteptându-se anularea sau modificarea acestei legi. Din acest motiv colegii noștri sunt dezamăgiți că au doar obligații, drepturile le-au fost fluturate doar ca promisiuni și atât. Sindicatul Impact Botoșani a deschis peste 70 de dosare pe rolul instanțelor pentru cele două stimulente de risc, având în vedere că avem membri și din unitățile de asistență medico-sociale, dar și din instituții de asistență socială alte județe”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.

Bonusuri plătite în alte județe

Aceasta susţine că discriminatoriu este faptul că aceste stimulente de risc au fost primite de colegi din alte județe. „Salariații din DGASPC Suceava au primit stimulentul de 1.150 lei încă din luna iunie 2020, iar stimulentul de risc de 2.500 lei a fost acordat de DGASPC Satu Mare, la lichidarea pentru lunile august și septembrie 2020 câte 2.500 lei. Primăria Vârfu Câmpului a acordat stimulentul de risc într-o singură tranșă în luna septembrie 2020. Și atunci se pune întrebarea: Legile nu se aplică la fel în toată țara?”, a mai spus Camelia Socianu.

Oportunitate ratată de a fi plătite din fonduri europene

Liderul de sindicat susține că aceste sporuri puteau fi acordate din fondurile europene, mai ales că UE a suplimentat banii alocați prin POCU pentru așa ceva, iar dacă va câștiga procesele, banii vor trebui plătiți din bugetul național. „Suntem printre ultimii la absorbția fondurilor europene, dar acum, când aceste drepturi pentru salariații din asistență socială pot fi asigurate din fonduri europene, angajatorii ne trimit în instanță. Plata hotărârilor judecătorești se asigură din bugetul de stat, fiind vorba despre alt capitol bugetar decât dacă s-ar plăti stimulentele de risc așa cum sunt prevăzute în legislație”, a declarat Camelia Socianu.

Conducerea susține că legea este ambiguă și lasă loc la prea multe interpretări

În replică, directorul DGASPC Botoșani, Dan Șlincu, susține că legea este ambiguă atât în ceea ce privește sursele de finanțare, cât și angajații care pot beneficia de acest spor. Acesta ar fi de fapt și motivele pentru care toate cele DGASPC-uri din țară, cu excepția celui de la Satu Mare, nu au acordat bonusul.

„Legea prevede de trei surse posibile de plată a bonusului. Prima o reprezintă fondurile europene, a doua bugetul de stat și a treia fonduri proprii. Din fondurile europene nu am primit niciun ban. Bugetul de stat nu are prinse fonduri pentru plata acestui bonus, deoarece în momentul constituirii sale nu vorbeam de pandemie. Apoi, din fonduri proprii, suntem mulțumiți că spre deosebire de alte Direcții din țară putem asigura plata salariilor până la finele anului. La bonusul de 1.150, AJPIS ne-a cerut pontajul, noi l-am dat imediat, dar apoi legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a fost respinsă. De asemenea, în legea care prevede acordarea bonusului de 2.500 de lei nu se specifică explicit beneficiarii, ci se face referire la persoanele care se ocupă de îngrijirea sau sprijinirea îngrijirii persoanelor asistate. Iar de aici se poate face discuție foarte amplă vis-a-vis de beneficiari”, a declarat Dan Şlincu.

Sanitarii se pregătesc de proteste

Preşedintele CJ Botoşani, Costică Macaleţi, susţine că dacă „legea prevede aceste bonusuri, ele ar trebui acordate” şi că nu ar avea nimic împotriva lor. El mai afirmă că nici unităţile medico-sociale şi nici DGASPC nu au solicitat rectificarea bugetului pentru acordarea bonusurilor Covid.

Situația nu este singulară și angajații din sănătate fiind nemulțumiți din același motiv, iar Sanitas intenționează organizarea unui miting de protest în fața Prefecturii.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...