Criza acută de meseriași

0

Meseriaşii sunt pe cale de dispariţie la Botoșani. E foarte greu să găseşti un zugrav, un instalator, un electrician sau un mecanic de calitate şi care să aibă şi tarife cât de cât acceptabile. Majoritatea celor care mai prestează astfel de servicii fie nu fac lucrări de calitate, fie sunt extrem de scumpi ajungând să fie de-a dreptul prohibitivi. Iar situaţia nu este pe cale de a se îmbunătăţi în anii care vin, ci din contra, perspectivele sunt tot mai sumbre.

Specialiștii au plecat în străinătate

Foarte mulţi meseriaşi sunt plecaţi în străinătate, iar cei buni, care au rămas în ţară iau pentru un metru de faianţă, de exemplu, cât nu face”, a recunoscut directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani, Teodor Dimitriu. Acesta pune situaţia pe lipsa şcolilor profesionale care să specializeze meseriaşi şi mai ales spre orientarea liceelor care aveau profil tehnologic spre secţii teoretice de genul informatică, matematică-fizică sau ştiinţe ale naturii. „Câte clase se mai fac acum de lăcătuşi, fierari-betonişti, strungari, frezori, instalatori, constructori? Dacă le fac, nu vine nimeni şi rămân fără elevi. În anii ’90 erau prea mulţi lăcătuşi şi strungari… Acum, un angajator ne-a solicitat să le găsim frezori. Am găsit doar doi frezori care erau născuţi în 1960. Ce să mai faci cu ei acum?”, a mai spus Dimitriu.

O soluţie ar fi modificarea legislaţiei, astfel încât AJOFM-urile să poată recalifica persoane care au mai puţin de opt clase sau chiar trei-patru clase. „Acum mai este şi problema generată de pandemia de Covid şi nu-i mai putem aduna în spaţiu închis să facem cursuri”, a mai spus şeful AJOFM.

Luna trecută, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, declara că are în vedere integrarea în programele de formare profesională a persoanelor care au absolvit doar patru clase. „Mă tot gândesc la soluţii, printre altele şi la posibilitatea de a permite participarea la cursuri de formare şi pentru cei cu doar patru clase. Să le creştem şi acestor oameni şansele de a-şi găsi un loc de muncă”, spunea Violeta Alexandru, doar că de atunci și până în prezent nu s-a demarat nimic în acest sens.

Dacă analizăm structura pregătirii șomerilor botoșăneni, vedem că unu din trei (30,45%) are doar patru clase, în timp ce unu din cinci (21,47%) doar școala gimnazială. Șomerii care au absolvit liceul reprezintă 25,73%, iar cei cu învățământ profesional 16,24%. Cei mai puțini sunt cei cu studii postliceale, 1,3% și cei cu studii superioare – 4,79%.

Construcţiile sunt cele mai deficitare

Potrivit datelor AJOFM, în acest moment, cele mai deficitare meserii sunt din domeniul construcţiilor, fiind vorba de specializări precum: fierari-betonişti, dulgheri, instalatori, zidari, zugravi, faianţari, mozaicari, sudori manual cu arc electric, dar și turnători-formatori și strungari. De asemenea, pe piața muncii din Botoșani sunt deficitari confecționerii, tâmplarii și specialiștii din domeniul agricol, precum mecanicii sau tractoriștii. Deși nu sunt așa vizibili, foarte căutați pe piața muncii locale sunt și bucătarii și frizerii. Numărul mare de saloane de înfrumusețare din oraș fac ca și cererea de frizeri calificați să fie foarte mare.

Pentru acest an, AJOFM prognozează recalificarea a 127 de persoane în următoarele meserii: confecționer – asamblor articole textile (16 persoane), tâmplar (25 de persoane), lucrător în comerț (20 de persoane), frizer (21 de persoane), lucrător în cultura plantelor (21 de persoane) și cameriste (25 de persoane). Pentru toate aceste specializări cursanții trebuie să aibă absolvit învățământul minim obligatoriu de 10 clase.

În această săptămână, numărul de posturi vacante a fost de 882, majoritatea pentru studii medii și doar câteva zeci pentru absolvenții cu studii superioare.

Deja ai votat!
se încarcă...