spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTÎPS Teofan împlineşte astăzi 61 de ani

ÎPS Teofan împlineşte astăzi 61 de ani

Astăzi, 19 octombrie, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împlineşte 61 de ani. Cu mulţi ani înainte de a deveni Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan a venit la Botoşani, fiind atras de zona unde s-au născut marile spirite ale Ortodoxiei, părintele Paisie Olaru, părintele Cleopa, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul şi PF Teoctist.

ÎPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a născut pe 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi – județul Arges, într-o familie cu șapte copii, din care patru aveau să intre în monahism.

Între anii 1979 – 1980, a efectuat stagiul militar, după care, în anul 1984, a intrat în monahism, la Schitul Crasna – județul Prahova, primind numele de Teofan.

Din anul 2000, după trecerea la cele veșnice a ÎPS Nestor Vornicescu, a devenit arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În septembrie 2007, după plecarea la Domnul a PF Patriarh Teoctist, ÎPS Mitropolit Teofan a fost desemnat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane candidat pentru scaunul de Patriarh, dar a renunțat după primul tur al alegerilor.

A urmat Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris (1986 – 1990), obținând titlul de Doctor în Teologie cu calificativul Summa cum laude.

Pe 8 iunie 2008, ÎPS Teofan a fost întronizat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

ÎPS Teofan este Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani

În aprilie 2011, ÎPS Teofan a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani. Distincţia i-a fost acordată de către primarul Cătălin Flutur, la slujba oficiată la Biserica „Sfântul Gheorghe”, cu prilejul hramului. La acea slujbă au participat peste 3000 de botoşăneni. ÎPS Teofan a spus atunci că a prins drag de meleagurilor botoşănene încă din anul 1990, când, alături de PF Teoctist, a participat la hramul Mănăstirii Vorona. Totodată, ÎPS Teofan a recunoscut că a revenit cu drag pe aceste meleaguri deoarece s-a simţit ca acasă în municipiul Botoşani, în mănăstirile botoşănene şi în parohiile mai mari sau mai mici.

De fiecare dată când vine la Botoşani, ierarhul este primit cu foarte multă căldură de botoşăneni.

La zi aniversară, ÎPS Teofan a primit multe mesaje de felicitare. „Fie ca sfintele bucurii tainice ale lucrării pentru Dumnezeu și pentru oameni, împlinite în slujirea arhierească responsabilă și jertfelnică pe care o arătați, să se pogoare în sufletul și viața Înaltpreasfinției Voastre, dăruindu-vă roade alese și binecuvântate! Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!”, este mesajul transmis de enoriaşii parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoşani.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască  Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan păstorire rodnică și îndelungată în lucrarea necontenită a propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu. Întru mulţi ani cu sănătate şi pază de la Domnul, Înaltpreasfinţia Voastră!”, a transmis preotul Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...