ÎPS Teofan împlineşte astăzi 61 de ani

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat şi anul trecut Sfânta Liturghie, cu prilejul hramului Mănăstirii Vorona

Astăzi, 19 octombrie, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împlineşte 61 de ani. Cu mulţi ani înainte de a deveni Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan a venit la Botoşani, fiind atras de zona unde s-au născut marile spirite ale Ortodoxiei, părintele Paisie Olaru, părintele Cleopa, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul şi PF Teoctist.

ÎPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a născut pe 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi – județul Arges, într-o familie cu șapte copii, din care patru aveau să intre în monahism.

Între anii 1979 – 1980, a efectuat stagiul militar, după care, în anul 1984, a intrat în monahism, la Schitul Crasna – județul Prahova, primind numele de Teofan.

Din anul 2000, după trecerea la cele veșnice a ÎPS Nestor Vornicescu, a devenit arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În septembrie 2007, după plecarea la Domnul a PF Patriarh Teoctist, ÎPS Mitropolit Teofan a fost desemnat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane candidat pentru scaunul de Patriarh, dar a renunțat după primul tur al alegerilor.

A urmat Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris (1986 – 1990), obținând titlul de Doctor în Teologie cu calificativul Summa cum laude.

Pe 8 iunie 2008, ÎPS Teofan a fost întronizat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

ÎPS Teofan este Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani

În aprilie 2011, ÎPS Teofan a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani. Distincţia i-a fost acordată de către primarul Cătălin Flutur, la slujba oficiată la Biserica „Sfântul Gheorghe”, cu prilejul hramului. La acea slujbă au participat peste 3000 de botoşăneni. ÎPS Teofan a spus atunci că a prins drag de meleagurilor botoşănene încă din anul 1990, când, alături de PF Teoctist, a participat la hramul Mănăstirii Vorona. Totodată, ÎPS Teofan a recunoscut că a revenit cu drag pe aceste meleaguri deoarece s-a simţit ca acasă în municipiul Botoşani, în mănăstirile botoşănene şi în parohiile mai mari sau mai mici.

De fiecare dată când vine la Botoşani, ierarhul este primit cu foarte multă căldură de botoşăneni.

La zi aniversară, ÎPS Teofan a primit multe mesaje de felicitare. „Fie ca sfintele bucurii tainice ale lucrării pentru Dumnezeu și pentru oameni, împlinite în slujirea arhierească responsabilă și jertfelnică pe care o arătați, să se pogoare în sufletul și viața Înaltpreasfinției Voastre, dăruindu-vă roade alese și binecuvântate! Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!”, este mesajul transmis de enoriaşii parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoşani.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască  Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan păstorire rodnică și îndelungată în lucrarea necontenită a propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu. Întru mulţi ani cu sănătate şi pază de la Domnul, Înaltpreasfinţia Voastră!”, a transmis preotul Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” Botoşani.

Deja ai votat!