sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTSurprize și nume noi pe listele PSD pentru Parlament

Surprize și nume noi pe listele PSD pentru Parlament

Social-democrații și-au stabilit și ei lista de candidați pentru parlamentari în Biroul Politic Județean (BPJ) Botoșani.

Listele vor fi deschide de Marius Budăi, președintele executiv al organizației locale și deputat în funcție, la Camera Deputaților, respectiv senatorul Lucian Trufin la Senat.

La Marius Budăi era clar că aceasta va fi poziția sa, mai ales după ce a refuzat cu obstinație să candideze la Primăria Botoșani, motivând deschis că mai vrea un mandat de deputat.  Lucian Trufin și-a negociat poziția pe lista de Senat prin intenţia de a candida la președinția Consiliului Județean (CJ).

Cum aici a candidat președinta PSD Doina Federovici și a și câștigat, aceasta a lăsat prima poziție pe lista de la Senat liberă, urmând ca pe ea să treacă Lucian Trufin. Anul trecut, într-o conferință de presă declara că își dorește să ocupe o poziție în administrație, indiferent care.

Fostul prefect intră în joc

A doua poziție eligibilă de la Camera Deputaților a fost oferită colegiului Dorohoi, care a avut, de departe cele mai bune rezultate la alegerile locale. Pentru aceasta, favorită era Cristina Anton, directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, fiind susținută de către primarul celui de al doilea municipiu al județului, Dorin Alexandrescu. Doar că, primarii de comune și vicepreședintele județean al PSD și vicepreședintele CJ, Dorin Birta, responsabilul de colegiu, l-au propus pe Dan Șlincu.

Candidatura lui Şlincu, susţinută de greii partidului

Fostul prefect se bucură de o imagine foarte bună în județ după mandatul pe care l-a exercitat ca reprezentant al guvernului în teritoriu, chiar dacă unii din partid îl percep mai mult ca tehnocrat sau chiar ca liberal, după scurta sa trece prin organizația PNL Dorohoi.

Candidatura sa a ajuns să fie susținută până la urmă și de Dorin Alexandrescu, dar și de principalii lideri județeni ai partidului, Doina Federovici și Marius Budăi. Aceştia cred că Dan Şlincu ar putea da un plus de valoare listei și să atragă noi votanți din zone pe care altminteri le era greu să le penetreze.

Locul trei pe listă îi va reveni vicepreședintelui organizației județene Costel Pătrăuceanu. Consilier Județean, acesta este văzut ca un reprezentant al noului val de politicieni din partid. Pe final de mandat el s-a remarcat după ce l-a amenințat pe Liviu Toma, care, în calitate de vicepreședinte social-democrat al CJ Botoșani, a blocat inițial înființarea ITI „Țara de Sus”, un proiect promovat de Lucian Trufin.

Toma a ajuns la Pro România, unde va fi consilier local și viceprimar al muncipiului, iar Pătrăuceanu pe o poziție de pe care poate visa la un loc în Parlament.

Nume noi pe locurile semieligibile

Locul 4 pe lista de deputați poate deveni și el eligibil în funcție de rezultatele pe care le va obține PSD în județ, dar și de câte partide vor trece pragul electoral la nivel național. Acesta va fi ocupat de secretarul executiv al PSD Botoșani, Alexandra Huțu. Aleasă consilier județean, Alexandra Huțu va deveni administratorul public al județului și cel mai probabil din această postură se va lansa în campania electorală.

Pe același raționament și locul 2 la Senat va fi ocupat de actualul deputat Costel Lupașcu. Inițial acesta era ieșit total din cărți, dar el a beneficiat de sprijinul colegiului Botoșani în detrimentul medicului Tamara Ciofu, care a plătit tribut faptului că a fost percepută de tabără Federovici-Budăi ca făcând parte din grupul lui Costică Macaleți.

Lista trebuie să treacă și de București

Pe lângă Tamara Ciofu, nu se va mai regăsi în poziție eligibilă nici deputatul Răzvan Rotaru, care în momentul anunțării candidaturii Doinei Federovici la președința CJ a declarat deschis că nu o va susține.

Lista propusă de organizația județeană a PSD mai are de trecut un hop. Ea va trebui aprobată și de conducerea centrală a partidului, surse politice declarând că există posibilitatea ca de la București să fie impus un „greu al partidului” pe locurile eligibile. „Tocmai pentru că am avut rezultate foarte bune la locale există această discuție. Noi vom lupta pentru ca ea să fie aprobată în forma pe care o trimitem, dar vom vedea ce o să fie. În această săptămână se vor limpezi apele”, a conchis sursa citată.

Candidații pentru Senat

1. Lucian Trufin

2. Costel Lupaşcu

3. Elena-Ramona Guraliuc

4. Marian Murariu

5. Silviu Barbacariu

Candidații pentru Camera Deputaților

1. Mariu Budai

2. Dan Şlincu

3. Constantin-Neculai Pătrăuceanu

4. Alexandra Huţu

5. Dana Lăzăruc

6. Cristian Constantin Nistor

7. Eduard Gurău

8. Ciprian Manolache

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...