spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTPrimar condamnat pentru țepe cu bani europeni

Primar condamnat pentru țepe cu bani europeni

Fostul primar al comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în urma unor afaceri cu subvenţii pentru pășunea comunală, care ar fi prejudiciat bugetul Uniunii Europene.

Aranjamentele ar fi avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani, la mijloc fiind vorba de aproape 30.000 de euro. El a fost găsit vinovat de instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Fostul primar va fi supus unui termen de încercare de şase ani, timp în care va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de magistraţi.

În plus, instanţa i-a aplicat şi interdicţia de a candida la o funcţie aleasă sau de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Inculpat şi el în acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Botoşani, Liviu Stelian Zaharia, a scăpat de orice răspundere, instanţa dispunând achitarea în cazul său întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În schimb, un fermier din comuna Frumuşica, Ion Munteanu, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare pentru faptul că a prezentat documente inexacte pentru a beneficia de subvenţii ilegale.

Documente false şi inexacte depuse la APIA

Cei trei au fost trimişi în judecată în vara lui 2017, în urma unei anchete a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit anchetatorilor, în luna mai 2010, Ion Munteanu, în calitatea sa de administrator şi preşedinte al consiliului de administraţie al cooperativei agricole „Holmferm” din comuna Frumuşica, ar fi depus la APIA Botoşani mai multe documente false, inexacte şi incomplete, solicitând subvenţii europene pentru închirierea unei suprafeţe de 523,21 hectare de păşune.

Cererea a fost aprobată în iunie 2011 de către reprezentanţii APIA, iar ulterior cooperativa agricolă a beneficiat de 143.538,33 de lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă aferentă campaniei 2010, deși nu a administrat pășunea, comunală. Atunci, procurorii au considerat că cererea pentru subvenţii ar fi fost depusă la instigarea primarului Constantin Rădeanu, care spera să obțină astfel sumele pentru pășunea comunală, prin intermediul firmei abia înființată. Totodată, acuzau procurorii DNA, banii ar fi fost obţinuţi ilegal cu o posibilă complicitate a lui Liviu Stelian Zaharia, pe atunci doar funcţionar APIA, care a avizat dosarul spre plată, deși acesta era incomplet.

Contract întocmit cu încălcarea legii

În momentul trimiterii în judecată, cei trei au s-au declarat nevinovați, iar Constantin Rădeanu a susţinut că nu a avut nici o implicare. Doar că în urma procesului procurorii DNA au arătat că acel contract de concesiune a pășunii comunale semnat în 2010 între primărie și Holmferm ar fi fost întocmit cu încălcarea legii întrucât societatea nici măcar nu fusese constituită legal.

Ba mai mult, o parte dintre documente nu erau atașate la dosarul pentru subvenție, erau incomplete sau inexacte, iar altele au fost falsificate după ce au intrat pe fir anchetatorii. Inițial, procesul s-a judecat la Tribunalul Botoșani, unde fostul primar și Ion Munteanu au fost condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, Liviu Stelian Zaharia fiind achitat. Sentința a fost atacată cu apel, atât de inculpați, cât și de procurori, decizia definitivă fiind pronunțată de Curtea de Apel Suceava pe 16 octombrie a.c..

Constantin Rădeanu și Ion Munteanu obligaţi de instanţă să restituie prejudiciul, cu tot cu dobânzi şi penalităţi

Pe lângă pedeapsa stabilită, Constantin Rădeanu și Ion Munteanu au fost obligați să restituie, în solidar cu societatea Holmferm, suma de 136.758,94 lei primită drept subvenție, la aceasta urmând să se adauge dobânzi şi penalităţi calculate de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la achitarea integrală a prejudiciului. Interesant este că, în urma procesului, deși sentința nu era încă definitivă, Constantin Rădeanu a decis să nu mai candideze la alegerile locale de la sfârșitul lunii septembrie a.c., comuna urmând să fie condusă pentru următorii patru ani de Constantin-Corneliu Bălășanu, care a obținut mandatul de primar candidând din partea PNL.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...