Dezastru de la un jar căzut din sobă. Familie lăsată fără acoperiș deasupra capului

O familie cu trei copii a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de un jar căzut din sobă. S-a întâmplat în această dimineață în satul Dămideni, comuna Românești. Femeia a aprins focul în sobă și a ieșit să îngrijească animalele din bătătură. Câteva minute mai târziu a observat flăcările și a sunat la 112 după ajutor.

„La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Românești. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat că ardeau două anexe lipite de casă, dar și acoperișul locuinței, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întregul imobil”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Intervenţie riscantă cu o autospecială cu apă şi spumă

Având în vedere amploarea evenimentului, în sprijin au intervenit un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială cu apă și spumă, dar și voluntarii din orașul Ștefănești. Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri. „Intervenția a fost una riscantă întrucât în interiorul locuinței se afla și o butelie de aragaz, care putea să explodeze. Pompierii au înlăturat pericolul de explozie, butelia fiind scoasă chiar din încăperea de unde a pornit incendiul”, a adăugat Dorina Lupu.

Reprezentanții ISU Botoșani spun că astfel de evenimente, care pot lăsa în urmă pagube importante, pot fi evitate respectând următoarele reguli:

– Nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.

– Nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.

– Nu lăsați ușa sobei deschisă.

– Nu supraîncălziți soba.

– Montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.

– Nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere.

– Stingeți focul pe timpul nopții.

– Nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Deja ai votat!