Șocant! O nouă condamnare pentru cel mai sângeros criminal din județ

Mădălin Miki Lupu la puțin timp după ce a fost prins de polițiștii botoșăneni
Mădălin Miki Lupu la puțin timp după ce a fost prins de polițiștii botoșăneni

Botoșăneanul Mădălin Miki Lupu, criminalul condamnat pe viaţă după ce a ucis două femei în vara lui 2017, s-a ales cu o nouă pedeapsă de 20 de ani de pușcărie pentru tentativă de omor. Motivul – a fost la un pas să ucidă un alt deținut. În plus, Mădălin Miki Lupu a fost obligat de magistrați să plătească toate cheltuielile de spitalizare a victimei, care totalizează peste 25.000 de lei, dar și daune morale de 5.000 de euro față de deținutul pe care a fost cât pe ce să-l omoare. Pronunțată astăzi în primă instanță de Tribunalul Galați, sentința nu este definitivă. Noua pedeapsa a fost contopită însă cu vechea condamnare pe viață, așa încât Mădălin Miki Lupu va sta în pușcărie până la obștescul sfârșit.

Tentativă de omor în penitenciar

Atacul a avut loc în dimineața zilei de 15 februarie a.c., în Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați, acolo unde botoșăneanul a fost transferat la sfârșitul anului trecut. În urma unui acces de furie, Mădălin Miki Lupu l-a snopit în bătaie pe un coleg de celulă, cu o bară de metal. Victimă i-a căzut Cătălin Andronache, în vârstă de 31 de ani, din orașul Panciu, județul Vrancea, condamnat la aproape 25 de ani de închisoare pentru omor și tâlhărie, care la rândul său înjunghiase un coleg de celulă la sfârșitul lunii ianuarie a.c. Lovit cu brutalitate de botoșănean, Andronache a fost transportat de urgență la spital și internat pentru îngrijiri medicale.

Proces cu un singur termen de judecată

În urma examinării medico-legale a victimei, anchetatorii au concluzionat că deținutul lovit prezenta mai multe leziuni traumatice, care i-au pus viaţa în primejdie şi pentru a căror vindecare ar fi fost necesare 50-55 zile de îngrijiri medicale (traumatism cranio-cerebal, traumatism cervical-multiple benzi echimotice latero-cervicale dreapta, traumatism toracic anterior drept, traumatism osteo-articular).

Trimis în judecată, Mădălin Miki Lupu nu a vrut să se complice cu un alt proces așa că noua pedeapsă a venit după numai o singură înfățișare în instanță și două amânări de pronunțare a sentinței. Dosarul s-a judecat la Tribunalul Galați, fiind vorba de competența teritorială, întrucât agresiunea a fost comisă în județul de pe malul Dunării.

Tentativă de evadare ca-n filme

Anul trecut, în noiembrie 2019, Mădălin Miki Lupu a pus la cale o evadare ca-n filmele cu gangsteri. Închis în Penitenciarul Gherla, el a început să sape un tunel, undeva în spatele frigiderului din celulă. Pentru a nu fi auzit de supraveghetori, el pornea televizorul și dădea volumul la maxim, iar pentru a nu crea praf, uda peterele. Așa a reușit să scobească o gaură adâncă de 33 centimetri, cu un diametru care să îi permită să treacă. Mai era un sigur rând de cărămidă și ar fi reușit să spargă zidul, dar planul lui a fost deconspirat în ziua în care Mădălin Miki Lupu urma să fie transferat în Penitenciarul Galați, pentru o expertiză.

Prin urmare, el a fost acuzat și de tentativă de evadare și distrugere, cazul fiind anchetat de Poliția Gherla. Distrugere pentru că, în timp ce era în izolare, el a incendiat celula în care era închis.

Viață trăită în pușcărie

În vârstă de numai 26 de ani, Mădălin Miki Lupu are un trecut care dă fiori oricărui om normal. Botoșăneanul a ajuns prima dată în pușcărie la scurt timp după ce a împlinit 18 ani. Atunci, el a violat o femeie și a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru agresiunea sexuală. În 2017, după ce a fost eliberat, botoșăneanul a stat o vreme prin Reșița, unde a bătut un bărbat. Realizând că s-ar putea întoarce în pușcărie, el s-a îndreptat atunci spre comuna Coțușca, de unde este originar.

Pe drum, a poposit în municipiul Alba Iulia, unde a ucis o femeie și l-a lovit pe fiul acesteia în scop de jaf. Nimeni nu a bănuit atunci cine este autorul crimei, dar ulterior Mădălin Miki Lupu a ajuns în comuna natală, unde a tâlhărit și ucis o localnică pentru 90 de lei. Prins de polițiștii botoșăneni, el a mărturisit și crima din județul Alba.

Condamnări care totalizează peste 50 de ani de închisoare

Judecat separat pentru ambele omoruri comise într-un interval de numai câteva zile, tânărul a fost condamnat la detenție pe viață. În vara anului trecut, el a mai primit o pedeapsă din partea magistraților de la Judecătoria Reșița, care l-au condamnat pentru lovirea bărbatului.

Când a fost să-i stabilească pedeapsa rezultantă, judecătorii au adunat toate condamnările primite de după eliberare, respectiv omor, tentativă de omor, tâlhărie și loviri și alte violențe, iar pedeapsa rezultantă a fost de 50 de ani și 4 luni detenție. Adică mai bine de o jumătate de secol de pușcărie. Acum, dacă ar fi să se adauge și această ultimă pedeapsă la condamnările anterioare, Mădălin Miki Lupu ar aduna peste 70 de ani de detenție. Doar că în Codul penal românesc nu există o astfel de reglementare, ca toate pedepsele să se adune aritmetic, iar condamnarea a fost comutată la închisoare pe viață.

Deja ai votat!