spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTUn preot cere ajutor pentru o familie cu zece copii

Un preot cere ajutor pentru o familie cu zece copii

Un preot din comuna Coţuşca a decis să schimbe în bine viaţa unei familii cu zece copii. Preotul Cornel Coţovanu slujeşte în satul Cotu Miculinţi din aceeaşi comună şi a aflat de situaţia familiei Viziteu după ce a organizat activităţi cu copiii nevoiaşi din comună.

Familia Marian Viziteu locuieşte în satul Avram Iancu, comuna Coţuşca. „Familia are zece copii. Fata cea mare este căsătorită şi au rămas acasă nouă copii, cu vârste de la doi la 19 ani şi cei doi părinţi.  Ei au o casă bătrânească, cu hol pe mijloc şi două camere, dar doar una este funcţională. Ei stau toţi într-o cameră unde se află un pat mare, o sobă pe care se poate şi dormi şi încă un pătuţ. Cu ajutorul sobei se încălzesc şi tot acolo fac şi mâncare, dar în condiţii total improprii”, a explicat preotul. În casă nu există mobilier, iar hainele sunt ţinute la grămadă.

Familia trăieşte din alocaţia copiilor şi indemnizaţia de 800 de lei a tatălui. Cu alocaţiile copiilor ajung la 2000 de lei lunar, dar nu este simplu de hrănit zilnic 11 guri şi de purtat la şcoală şase copii.

Ca să le dăm doar de mâncare, ceea ce am făcut până acum, nu e suficient. Eu am fost de multe ori la ei şi i-am găsit mâncând mămăligă, brânză şi ceapă. De multe ori îi mai scot pe scot pe copiii nevoiaşi din comună la o pizza şi îi întreb ce au mâncat. Ei spun <lapte, brânză, ouă, doar când au şi mămăligă>. Cam acesta este meniul zilnic. Din când în când mai taie câte o pasăre. Familia Viziteu are opt păsări, dar dacă sunt 11 în casă, cum să împartă cele opt păsări? Mai cumpără câte ceva când iau alocaţia. Dar din cumpărat e greu”, a explicat preotul.

„Trebuie dat un restart”

Preotul a decis să repare cele două camere şi holul şi să extindă locuinţa familiei cu încă două camere, unde să fie amenajată baia şi bucătăria. „Acolo trebuie dat un restart, aranjat şi făcut lucruri care să dureze, să fie rezistente. Trebuie scos tot afară, dărâmată soba, care ocupă loc aiurea. Am început deja să lucrăm, avem şi doi muncitori care fac treabă bună. Vrem să refacem camerele existente şi să extindem casa, în partea din spate. Altfel nu se poate. Numai când intră toţi cei nouă copii încolonaţi în casă vă daţi seama cam cât pământ duc după picioare. Ei au fântână şi vom face şi o fosă. Vor avea apă curentă şi condiţii normale de viaţă”, a spus preotul.

Cum se apropie sezonul rece, lucrările trebuie executate în ritm alert. „Am săpat şi vrem să turnăm fundaţia la extindere. Avem nevoie de materiale de construcţie deoarece la această dată avem doar balast, ciment şi plasă pentru o cameră şi hol. Vrem să facem două sobe în perete care să încălzească toată casa. Focul se va face în bucătărie şi în baie şi se vor încălzi prin perete toate camerele. Deja am discutat cu meseriaşii şi am făcut un plan. Vom avea nevoie şi de un boiler pe lemne pentru ca ei să aibă apă caldă. Totodată, casa extinsă va trebui izolată ca să nu se piardă căldura. Îmi doresc tare mult ca la finalul lucrărilor să putem spune <caz rezolvat>”.

Multe familii au nevoie de ajutor

Satul Avram Iancu este una dintre cele mai sărace comunităţi din zonă.  „Sunt mulţi copii isteţi, dar afectaţi de sărăcie. Nu trebuie să-i lăsăm flămânzi şi needucaţi. Sunt mai multe familii care au nevoie de ajutor, dar le luăm în ordine. Ştiu că mai mulţi oameni pot schimba în bine viaţa unor familii sărace. Mă gândesc la unele parteneriate între comunităţi. De exemplu, dacă sunt comunităţi care participă la sprijinirea comunităţii noastre, atunci vom face acelaşi lucru şi pentru ei. Identificăm un caz şi acţionăm în comun”, a concluzionat preotul Cornel Coşovanu.

Preotul face apel la toţi cei care pot ajuta cu materiale de construcţie şi bani pentru a duce la bun sfârşit acest proiect umanitar.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...