Ceremonii restrânse de Ziua Armatei, din cauza pandemiei

Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie, a fost marcată astăzi la Botoșani, dar într-un cadru restrâns, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică și protecție. Dacă înainte sărbătoarea unea toate oficialitățile județului, de la șefi de instituții, reprezentanți ai asociațiilor de veterani și politicieni, acum invitații au putut fi numărați pe degetele de la mâini. Și asta din cauza pandemiei de coronavirus, care a impus ca manifestările să se desfășoare cu un număr mic de participanți. Prin urmare, acțiunile nu au mai avut amploarea de altă dată, fiind schimbat inclusiv locul de desfășurare a ceremoniei principale.

Fiecare instituție sau asociație implicată în activități a trebuit să desemneze un singur participant. Mai mult, dacă înainte festivitățile se derulau în centrul municipiului, anul acesta acțiunile au cuprins numai două momente – depuneri de coroane la monumentul generalului Gheorghe Avramescu (n.r. – din piața cu același nume aflată în părculețul din spatele Bibliotecii Județene), dar și la monumentul eroilor din Primul Război Mondial aflat în incinta UM 01251 de pe strada Petru Rareș.

De altfel, în incinta unității militare s-au derulat momentele cele mai importante ale zilei. În prezența prefectului Dan Nechifor, aici a avut loc intonarea imnului național și slujba religioasă. Până și alocuțiunile invitaților au lipsit, singurul mesaj de felicitare fiind rostit de șeful Garnizoanei militare Botoșani, lt.col. Corneliu Petru Titiliuc. Tot din cauza măsurilor de protecție, la depunerile de coroane de aici au participat numai reprezentanții Garnizoanei militare, prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, și primarul ales al municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, plus șefii structurilor teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ceremonii lipsite de defilarea cadrelor militare

Ceremoniile nu au inclus nici măcar defilarea cadrelor militare, manifestările fiind încheiate cu depunerile de coroane. În schimb, prefectul județului, Dan Nechifor, a ținut să-i felicite pe militari prin intermediul unui comunicat emis de instituție. „25 octombrie- este ziua în care rememorăm actele de eroism ale ostașilor români pentru apărarea patriei! Este un reper de curaj, sacrificiu și onoare pentru ca noi, astăzi, să ne bucurăm de pace și libertate! Respectul, recunoștința și aprecierea mea se îndreaptă deopotrivă către înaintașii noștri care s-au jertfit și au dat dovadă de cel mai nobil sentiment, – iubirea de patrie-, și către militarii de astăzi care își demonstrează curajul, profesionalismul și devotamentul în misiunile internaționale! La mulți ani Armatei Române!”, este mesajul prefectului Dan Nechifor.

Deja ai votat!