spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BT11 partide vor parlamentari în judeţ

11 partide vor parlamentari în judeţ

♦ La finalul perioadei de depunere a candidaturilor pentru Parlament, au fost validaţi de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean 55 de candidaţi pentru Senat şi 88 pentru Camera Deputaţilor.

Candidaturile a 11 formaţiuni politice şi alianţe pentru alegerile parlamentare au fost admise de membrii Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Botoşani. Toţi cei 11 competitori electori – Partidul Ecologist Român, Partidul România Mare, Alianţa pentru Unirea Românilor, Alianţa USR- PLUS, Partidul Social Democrat, Partidul Pro România, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Partidul Naţional Liberal, Partidul Mişcarea Populară, Partidul Verde şi Uniunea Democrată Maghiară din România – au depus liste complete, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor. În aceste condiţii vorbim despre 55 de candidaţi pentru cele trei locuri de senatori, adică o concurenţă de 18,3 pe loc, şi 88 de candidaţi pentru cele şase locuri de deputaţi, adică o concurenţă de 14,7 pe loc.

La deputaţi concurenţa va creşte cu candidaturile minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, adică 18 candidaţi care au ca şi asigurat locul în Camera Deputaţilor. Aceştia trebuie să obţină „pe întreaga ţară, un număr de voturi egal cu cel puţin 10% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe ţară pentru alegerea unui deputat”, adică undeva la 2.000 – 3.000 de voturi. În istoria post-decembristă, nu au existat cazuri în care candidaţii minorităţilor naţionale să nu intre în Parlament.

Liste complete depuse de UDMR

Cele mai exotice candidaturi vin din partea UDMR, care a depus liste complete, deşi în Botoşani avem o comunitate maghiară foarte mică, 38 de etnici, potrivit ultimului recensământ, cel din 2011. Niciunul dintre cei 13 candidaţi nu locuieşte în judeţ, majoritatea candidaţilor făcând parte din organizaţia clujeană a UDMR. Experienţa ultimelor rânduri de alegeri arată că UDMR a luat la Botoşani câteva sute de voturi, care ar putea intra în caruselul naţional al redistribuirilor.

La alegerile prezidenţiale de anul trecut, Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a obţinut 716 voturi, iar la alegerile europarlamentare, UDMR a luat la Botoşani 934 de voturi. La alegerile parlamentare de acum patru ani, UDMR a obţinut la Botoşani doar 283 de voturi la Senat şi 239 de voturi la Camera Deputaţilor. Interesant este că UDMR are reprezentanţi în fiecare secţie de votare, iar aceştia sunt, în genere români, care pentru a primi delegaţia în secţie, care le aduce câteva sute de lei în buzunar, votează, de regulă, cu partidul etniei maghiare.

Candidaturile trebuie validate de Tribunal

Pentru a rămâne definitive, candidaturile vor trebui validate de către Tribunal.

BECJ a respins candidaturile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senatul României depuse de Partidul Noua Românie (PNR) pentru că erau semnate electronic de către preşedintele formaţiunii, Sebastian Constantin Popescu, şi nu olograf aşa cum prevede legea electorală.

Hotărârea de respingere a candidaturilor a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Reprezentanţii PNR pot contesta decizia BECJ la Tribunalul Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...