Jurămintele primarilor „încurcate” de Covid (video)

Pandemia de Covid a dat peste cap şi depunerile de jurământ ale primarilor sau constituirea consiliilor locale.

La această oră, în judeţ mai există un primar care nu a depus încă jurământul. Este vorba de liberalul Daniela Stredie, care nu a putut fi prezentă la şedinţa de constituire a Consiliului Local (CL) Cristineşti, fiind în carantină după ce a fost declarată contact cu o persoană pozitivă la noul coronavirus. În aceste condiţii, Daniela Stredie va trebui să depună jurământul în faţa unui judecător, atunci când situaţia îi va permite.

Unii primari au depus jurământul online

În schimb, primarul comunei Văculeşti, social-democratul Sorin Gîngă, a fost singurul care a depus jurământul online, din livingul propriei locuinţe. Sorin Gîngă a anunţat pe pagina sa de pe o reţea de socializare, pe 18 octombrie, că, deşi a respectat regulile de distanțare socială, a început să aibă simptomele infectării cu noul coronavirus. „M-am testat și s-a confirmat: sunt infectat. În urma analizelor s-a constatat că «dețin» o formă ușoară care nu necesită spitalizare, ci doar carantină la domiciliu”, a mai scris primarul care a fost reales pe 27 septembrie.

Potrivit propriilor declaraţii, Gîngă va trebui să stea izolat la domiciliu până pe data de 30 octombrie, iar cum marţi a fost programată şedinţa de constituire a noului CL a ales să depună jurământul online. „Chiar dacă am depus jurământul online emoțiile au fost la fel de intense. Responsabilitatea celui de-al treilea mandat este enormă însă îmi voi da toată silința să onorez votul cetățenilor”, susţine primarul.

Adăşeniul are cea mai ridicată incidenţă a cazurilor covid

Oarece probleme au fost şi la constituirea CL Adăşeni. Aici au fost validaţi şapte din cei nouă consilieri locali, primarul reales, social-democratul Constantin Dresleucă, şi un reprezentant al PNL, renunţând la mandate şi în locul lor trebuind să fie validaţi de către Judecătoria Săveni supleanţii. Din cei şapte consilieri, doi sunt în carantină după ce au intrat în contact cu persoane pozitive, la Adăşeni fiind cel mai mare focar de Covid din judeţ, cel de la Centrul de Îngrijiri. De altfel, rata de incidenţă a cazurilor în ultimele 14 zile este, la Adăşeni, de 8,24 la mie, cea mai ridicată din judeţ.

„Eu şi cinci consilieri locali am depus jurământul. Aşteptăm să fie validaţi de către Judecătoriei şi doi supleanţi, unul de la PSD şi unul de la PNL, şi apoi voi convoca o şedinţă de Consiliu Local în care vor depune toţi patru jurământul, şi cei doi supleanţi şi cei aflaţi acum în carantină”, a declarat primarul Dresleucă.

După alegerile locale au mai fost depistaţi pozitiv la SARS-CoV-2 alţi doi primari, social-democraţii Ioan Bucatariu (Avrămeni) şi Laurenţiu Rîmbu (Viişoara), dar aceştia s-au vindecat şi au putut depune jurământul în momentul constituirii consiliilor locale din comunele pe care le vor păstori în următorii patru ani.

Deja ai votat!