spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTBărbații care au omorât 17 oameni cu spirt contrafăcut au fost trimiși...

Bărbații care au omorât 17 oameni cu spirt contrafăcut au fost trimiși în judecată

Cei trei bărbați care au contrafăcut spirt și l-au scos pe piață, ucigând 17 oameni, dintre care doi botoșăneni, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Ali Dawoud, 65 de ani, zis Zaher, fiul acestuia, Satar Dawoud, ambii cetățeni iordanieni, și Fuad Ahmmed, 57 de ani, din Irak, au fost acuzați de omor calificat, dar şi de infracţiuni de contrafacere şi înşelăciune. Cei trei sunt arestați preventiv și riscă închisoarea pe viaţă. În plus, zeci de persoane, rude ale celor 17 victime identificate în dosar, s-au constituit părţi civile şi cer daune morale şi materiale. Procesul se va desfășura la Tribunalul Iași, instanța urmând să decidă pedepsele care vor fi aplicate.

Spirt contrafăcut cu alcool metilic și vopsea de ouă

Cei trei au contrafăcut alcool sanitar pe care l-au îmbuteliat sub numele “Sante Med”. În realitate, aşa-zisul spirt medicinal conţinea alcool metilic, care este toxic pentru organism. „În cursul lunilor martie – aprilie 2020, profitând de situaţia prilejuită de starea de urgenţă instituită (…), cauzată de răspândirea infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, în incinta unui imobil din comuna Dobroeşti, județul Ilfov, inculpații au preparat şi oferit spre vânzare, respectiv livrat un produs denumit “Alcool sanitar Sante Med” din categoria biocide, fără a avea aviz de plasare pe piaţă ca produs biocid, eliberat de Institutul Naţional de Sănătate Publică – Comisia Naţională pentru Produse Biocide, având menţionate ca ingrediente „alcool etilic rafinat, apă, salcilat de etil, denaturanţi, tert-butanol şi albastru de metilen” dar, în fapt, ingredientul de bază a fost alcoolul metilic, precum şi vopsea de ouă pentru a da culoare albastră specifică alcoolului sanitar, produsul fiind vătămător sănătăţii”, spun procurorii.

Ulterior, în cursul lunilor martie – aprilie 2020, întrucât alcool sanitar era foarte căutat pe piaţă pentru a fi folosit ca dezinfectant de către populaţie şi nu se mai găsea în magazine datorită cererii mari, unul dintre inculpați a oferit şi vândut, administratorului unei societăţi comerciale din Iaşi, 220 baxuri conţinând câte 24 sticle cu alcool sanitar contrafăcut pe care erau aplicate etichete inscripţionate „Alcool sanitar Sante Med”, păcălindu-l pe omul de afaceri cu 40.160 lei.

Botoșăneni uciși de spirtul contrafăcut

Primele decese au fost înregistrat pe 15 aprilie în județul Iași, însă, urmare a comercializării produsului contrafăcut, în intervalul 15 aprilie 2020 – 18 august 2020 a intervenit decesul a şaptesprezece victime, care au consumat din acest produs.

În urma necropsiilor efectuate, anchetatorii au stabilit cauza deceselor ca fiind intoxicaţia cu alcool metilic. Printre victime s-au aflat și doi botoșăneni, în vârstă de 51 și respectiv 45 de ani, care lucrau la un canton silvic din județul Sibiu și care au fost găsiți decedați la începutul lunii mai. Atunci, anchetatorii au găsit și un recipient, care a fost expertizat criminalistic, stabilindu-se că cei doi bărbați ar fi consumat spirt contrafăcut din lotul scos pe piață de cei trei inculpați.

Suspecți reținuți în urma unor percheziții

Toate investigațiile au condus spre cei trei cetățeni străini. Astfel, pe 3 mai a.c., anchetatorii au descins la domiciliul acestora, dar și la mai multe locații din țară. În timpul perchezițiilor, polițiștii au găsit un pistol marca Walter calibru 9 mm şi un încărcător conţinând trei cartuşe. Acestea erau deținute nelegal de unul dintre inculpați, care a fost acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Reținuți de polițiști, cei trei suspecți au fost arestați preventiv, măsura fiind prelungită de mai multe ori de instanța de judecată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...