Centru pentru copii Truşeşti va fi închis (video)

Unul dintre cele mai vechi centre de plasament, „Sfântul Nicolae”, mai cunoscut botoşănenilor sub denumirea de Casa de Copii de la Truşeşti, se închide.

Anunţul a fost făcut ieri de către directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Dan Şlincu, în cadrul unei conferinţe de presă prin care s-a lansat acest demers. La eveniment au participat şi directorii adjuncţi ai instituţiei, Doina Nacu şi Alexandru Colbu, managerul proiectului „Închiderea Centrului de Plasament a centrului de plasament «Sfântul Nicolae» din Truşeşti”, Irina-Maria Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici însoţită de directorul Otilia Moruz şi directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei.

După ce Dan Şlincu a prezentat proiectele cu finanţare europeană pe care le derulează instituţia, a luat cuvântul Irina Mihalache, care a trecut în revistă elementele cheie ale proiectului pe care-l manageriază şi a făcut o scurtă istorie a centrului, de când se numea „Decebal şi Traian” şi până în prezent.

Noile case se vor numi „Hansel şi Gretel”

Prin proiect vor fi construite două case de tip familial pentru copii şi un centru de zi, la care vor avea acces şi copii din comunitatea locală. Noile case vor avea nume cu rezonanţă de poveste – „Hansel şi Gretel” – Irina Mihalachi precizând că Fraţii Grimm sunt mai apropiaţi sufletelor copiilor decât „Decebal şi Traian”. „Este un proiect pe care nu l-am aşteptat doar noi, salariaţii DGASPC, este un proiect pe care l-au aşteptat şi copiii din aceste centre rezidenţiale, stil clasic, pe modelul vechi, pe capacitate mare. Şi dorinţa lor este să se dezvolte într-un mediu familial, într-o structură de asistenţă socială cât mai apropiată de modelul familial, care să le permită să intervină în programul de zi cu zi. Nu că în centrele vechi nu s-ar fi permis, dar e altceva când lucrezi cu 10-12 copii şi altceva când ai 50-60 de copii”, a declarat Irina Mihalachi (foto).

Astfel, 24 de copii vor locui în cele două case, care vor avea câte cinci dormitoare, bucătărie, cinci băi şi living. De asemenea, va fi amenajat un spaţiu de joacă.

Valoarea proiectului de închidere a centrului este de 3,6 milioane lei, 2,5 milioane fiind asigurate prin programul Regio, un milion de la bugetul de stat, iar cofinanţarea CJ prin DGASPC este de doar 73 de mii de lei. Trebuie menţionat că această finanţare a fost obţinută de angajaţii DGASPC Botoşani, fără a beneficia de sprijinul vreunei firme de consultanţă.

Deja ai votat!