Izolarea la locul de muncă a angajaţilor din centrele sociale, contestată de sindicalişti

Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) privind carantinarea centrelor sociale nu a fost primită cu bucurie de angajaţii acestora, ci din contra.

Imediat după luarea deciziei în CJSU, Dan Şlincu directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani, prezent în calitate de invitat, susţinea că „vom respecta hotărârea CJSU, chiar dacă sunt unele aspecte neplăcute la mijloc”. Aceasta nu a fost pe placul Sindicatului „Impact”, care consideră că munca în ture prelungite de 14 zile este „inumană și abuzivă”.

„Salariaţii și așa sunt terorizați săptămânal prin testarea periodică. Nu există condiții normale de carantinare în același spațiu cu beneficiarii de servicii sociale, nu se poate face o izolare în spații separate a beneficiarilor confirmați pozitivi, a beneficiarilor care nu sunt infectați, plus personalul care nu este infectat nu poate lucra 12 ore în echipament de protecție și apoi să își refacă capacitatea de muncă într-un alt spațiu unde să nu intri în contact cu beneficiarii”, susţine Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact”.

Aceasta mai susţine că lucrătorii din asistență socială au fost sacrificați și în perioada stării de urgență, și pe întreaga perioadă de stare de alertă, fiind singurii salariați cu drepturi și libertăți restrânse și care sunt din nou puși să își sacrifice propriile familii. „Avem colegi care nu au cu cine să își lase copiii. Prin OUG nr. 147/2020 se pot acorda zile libere doar dacă copilul este între trei și 12 ani. Dar în grija cui poți lăsa un copil de doi-trei ani, sau copilul de 12 ani este pregătit să se descurce singur, pentru că avem cazuri unde este un singur părinte, celălalt fiind plecat la muncă. Sunt colegi care își îngrijesc părinții sau alte rude apropriate, unele imobilizate și care depind de ei”, a mai arătat Socianu.

„Nu există nici o restricţie pentru aparţinătorii copiilor sau a persoanelor adulte cu handicap”

Aceasta susţine că e ilogic să izolezi salariaţii la locul de muncă în tot judeţul, în condiţiile în care se închid şcolile în Botoşani şi Dorohoi şi să-i treci pe copiii din Truşeşti şi Pomârla în regim de şcoală online, în timp ce copiii din familii merg fizic la şcoală. „Noi avem centre rezidenţiale pentru copii şi în Pomârla și Truşeşti. Or, aici copii merg la şcoală, plus că nu există nici o restricţie pentru aparţinătorii copiilor sau a persoanelor adulte cu handicap sau vârstnice să își viziteze rudele”, a adăugat liderul sindical, care nu înţelege nici de ce copiii din apartamentele din Dorohoi nu le vor putea părăsi, fiind izolaţi.

Angajaţii DGASPC reclamă şi faptul că nu au primit stimulentele aprobate prin Ordonanţă de Urgenţă şi lege, pentru lunile de izolare din primăvară, motiv pentru care au fost nevoiţi să dea statul în judecată. „Am primit doar promisiuni de stimulente sau sporuri. Este unul din motivele pentru care sunt decepționați, demoralizați și consideră că se face un abuz prin această măsură care nu reprezintă o garanție că nu vor fi afectați grav în perioada izolării la locul  de muncă”, a conchis Camelia Socianu.

Deja ai votat!