Scade numărul rentierilor agricoli

Numărul rentierilor agricoli din județul Botoșani a scăzut în acest an. Astfel, dacă în 2019, în județ au fost 1.351 de rentieri agricoli, majoritatea dintre aceștia vânzându-și terenurile, acum numărul acestora a scăzut la 1.226. „Este și normal să fie așa. Rentierii sunt, în general, persoane în vârstă. Legea prevede să aibă peste 62 de ani și să nu aibă în proprietate mai mult de 10 hectare de teren agricol extravilan, pe care să le înstrăineze sau le arendeze, total ori parţial”, a declarat un reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

În cazul decesului rentierului, renta viageră agricolă încetează la acea dată. Renta datorată acestuia în 2019 poate fi încasată de moştenitorii săi, după depunerea la APIA, a mai multor documente din care să reiasă succesiunea. „În perioada următoare, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2020, vor fi autorizaţi la plată şi moştenitorii care au solicitat plata rentei viagere agricole cuvenită rentierului pentru anul 2019, până la data decesului acestuia, conform documentelor depuse până la data de 15 octombrie 2020, în condiţiile legislaţiei specifice”, precizează APIA într-un comunicat de presă.

Luna trecută s-au virat toți banii rentierilor botoșăneni, suma plătită s-a apropiat de 240 de mii de euro, echivalentul a 1,13 milioane. Banii au fost încasați pentru o suprafață arendată de 1.351,14 hectare și una vândută de 1.721,10 hectare.

La nivel național, APIA a efectuat plata rentei viagere către cei 37.532 de rentieri, suma totală ridicându-se la 46,75 milioane de lei.

Rentierii primesc anual 50 de euro pentru hectarul de teren arendat și 100 de euro pentru hectarul de teren vândut.

 

Deja ai votat!