Curtești intră în scenariul roșu (video)

Pandemia de Covid-19 pare de neoprit la nivelul județului.

Ieri s-a întâlnit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) care a decis ca o nouă comună să intre în scenariul roșu după ce a depășit o rată de incidență de trei la mia de locuitori. Este vorba de comuna Curtești, unde s-au înregistrat ieri două noi cazuri, ducând rata de incidență la 4,22 la mia de locuitori. De fapt, în ultimele 14 zile s-au înregistrat 25 de noi cazuri de Covid 19, la o populație de aproape 6.000 de locuitori.

Scenariul roşu, la fel ca și în municipiu, presupune, în special, obligativitatea „purtării măştii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura”, pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani prezente în toate spațiile publice, adică şi în aer liber, și trecerea şcolilor şi grădiniţelor, la învăţământul online. Mai multe activităţi economice, cum sunt jocurile de noroc şi serviciile de alimentaţie publică îşi vor sista activitatea în spaţiile închise, dar vor putea continua pe terase sau să livreze mâncarea la domiciliu.

Activităţi interzise în scenariul roşu

„Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități”, se arată în hotărârea CJSU. De asemenea, a fost interzisă „organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în spații deschise, cât și închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”, dar și „desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale”.

Măsurile se aplică pe o perioadă de 14 zile, în funcție de incidența cumulată a cazurilor se va putea reveni la scenariul galben imediat ce incidenţa cazurilor coboară sub 3 la mie.

Pe lângă Curtești, în scenariul roșu mai sunt: Botoșani (4,52 la mie), Dorohoi (3,45 la mie), Adășeni (10,99 la mie) și Suharău (4,09 la mie). Foarte aproape de scenariul roșu sunt comunele: Văculești (2,91 la mie) și Mihai Eminescu (2,82 la mie). De asemenea, Lunca (2,22 la mie), Stăuceni (2,13 la mie), Broscăuți (2,06 la mie) și Ștefănești (2,03 la mie) se confruntă cu o creștere a cazurilor de Covid.

Deși au coborât sub pragul de 3 la mie, comunele Văculești (2,91 la mie) și Vârfu Câmpului (1,73 la mie) au rămas în scenariul roșu. Dacă trendul de scădere al cazurilor se menține, în următoarele 48 de ore, CJSU va lua în discuție revenirea în alte scenarii în cazul lor.

Deja ai votat!