spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPiața Viilor și halele din Piața Centrală, închise

Piața Viilor și halele din Piața Centrală, închise

Autoritățile dau în bâlbâieli cu restricțiile pe care le-au impus, mai ales pe cele legate de funcționarea piețelor. Cert este că la cum arată acum proiectul de Hotărâre de Guvern, la Botoșani ar urma să fie închise Piața Viilor și halele din Piața Centrală.

Inițial, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi seară că toate piețele și târgurile vor fi închise începând de luni dimineață. Măsura a surprins, pentru că, în perioada stării de urgență, piețele agroalimentare nu au fost închise, nici cele exterioare și nici cele interioare.

Iohhannis: „Am vorbit despre măsuri mai degrabă generic”

După ce mai multe asociații de producători au ieșit public și au cerut demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, atât președintele Iohannis, cât și premierul Orban au dat o jumătate de pas înapoi.

„Aseară (n.r. – joi seară) am vorbit despre măsuri mai degrabă generic, mai ales eu în deschiderea şedinţei de Guvern şi într-adevăr am vorbit despre închideri de pieţe şi târguri, însă discutând mai în detaliu cu Guvernul aceste chestiuni am ajuns la concluzia că probabil soluţia cea mai înţeleaptă ar fi să se închidă pieţele care sunt în spaţii închise şi să se lase să funcţioneze, dacă lucrurile nu se agravează, pieţele în spaţii deschise, fiindcă este toamnă, sunt micii agricultori care acum vor să vină să-şi vândă produsele, este perioada în care foarte mulţi români îşi fac proviziile pentru iarnă şi atunci pieţele în spaţii deschise, pieţele tradiţionale ţărăneşti vor rămâne deschise şi aici trebuie respectate cu sfinţenie toate normele. Vor fi verificări şi acolo unde vedem că nu se poate, vom lua măsuri mai dure”, a declarat Iohannis în timpul unei vizite în Maramureș.

Orban, despre cei care vând în piețe: „Numai producători agricoli nu sunt”

La rândul său, premierul Ludovic Orban, aflat și el într-o vizită electorală în Craiova, a minimizat impactul închiderii piețelor susținând că cei care vând în aceste spații „numai producători agricoli nu sunt”. „Pe baza evaluărilor făcute din cercetări, a rezultat că în pieţele închise, spre deosebire de hipermarketuri unde regulile sunt respectate cu stricteţe, în aceste pieţe şi din cauza modului în care se manevrează marfa, a circulaţiei aerului, din cauza faptului că nu se respectă regula purtării măştii şi a regulilor de distanţare, se transmite mai uşor. Am păstrat pieţele deschise. Mai mult decât atât, primăriile pot să organizeze pieţe volante, pentru a permite desfacerea produselor agricole de către producătorii agricoli. Vreau să menţionez: de către producătorii agricoli, pentru că din păcate o mare parte din cei care desfac marfa în pieţe numai producători agricoli nu sunt. Îşi obţin certificatul de producător, deşi ei nu au muncit pământul în viaţa lor”, a afirmat Orban.

Situația va fi clarificată de CJSU

Așa cum arată cel de al doilea draft al celebrei de acum Hotărâri 52 a CNSU, prin care se impun restricțiile, la Botoșani ar urma să fie închise Piața Viilor și halele din Piața Centrală, doar că aici se pot ridica niște discuții.

De exemplu, jumătate din vechea hală este un magazin separat de pește. Acesta va fi închis?

În hala de carne și cea de legume, circular sunt magazine, unele dintre ele operând și cu ușile ce dau spre exterior, Pietonalul Transilvaniei sau Piața Centrală exterioară. Și aceste magazine vor fi închise?

Magazinele, restaurantele și coaforul care funcționează la etajul halei de carne, în condițiile în care accesul se face pe scările ce dau în exterior, vor fi asimilate celor din mall-uri sau din piețe?

Sunt întrebări la care CJSU va răspunde după ce Guvernul va adopta prin hotărâre proiectul propus de CNSU, până atunci nu mai avem mult de așteptat”, a declarat unul dintre membrii CJSU cu atribuții în această perioadă de pandemie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...