Donaţie de carte franceză la Biblioteca Judeţeană

0

Săptămâna trecută, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” a primit, din partea Centrului Internațional Francofon (CIF ) și al clubului Lions (LC) de Kochersberg, din provincia Alsacia, Franța, 400 de cărți în limba franceză, din diverse domenii (artă, benzi desenate, cărți pentru copii, geografie, lingvistică, literatură contemporană, manuale, psihologie, științe sociale și politice, turism etc.), pentru diverse grupuri de vârstă. Drumul coletelor din Strasbourg spre Botoșani a fost coordonat cu minuțiozitate de către Octavian-Eusebiu Halici, student în anul III în cadrul Facultății de Științe Politice în limba franceză a Universității din București.

Prin generozitatea unor sponsori francezi, am reușit să adun aproximativ 400 de cărți în limba franceză spre a fi donate Bibliotecii Județene <Mihai Eminescu>. Donația de carte nu este deloc întâmplătoare. Este cunoscut faptul că, de-a lungul anilor, la nivelul județului nostru – care este bastionul francofoniei din nordul țării – s-a format o veritabilă tradiție a limbii franceze, iar acestei afirmații stau mărturie atât rezultatele deosebite obținute de elevii și studenții botoșăneni la concursurile și olimpiadele școlare de limba franceză, cât și de numeroasele schimburi de experiență efectuate de către aceștia în Hexagon”, a declarat Octavian-Eusebiu Halici.

Potrivit acestuia, donația face parte dintr-un amplu proiect de înnoire al fondului de carte străină al Bibliotecii Județene, demarat în colaborare cu Primăria Botoșani și Consiliul Județean, întitulat „Lire des livres, lire délivre” – o definiție poetică, în limba franceză, a actului de lectură. „Suntem recunoscători atât președintelui CIF, Christian Gaillac, cât și celui al Clubului Lions de Kochersberg, Fatima Bouzait, pentru faptul că s-au angajat să contribuie periodic la donarea de materiale necesare bibliotecii. Calde mulțumiri se îndreaptă, de asemenea, către prof. univ. Mariana Steluța Coculescu, directorul Alianței Franceze din Ploiești și Jean-Michel Invernizzi, președintele comunității francezilor din România pentru susținerea proiectului nostru”, a mai spus studentul botoşănean.

„Biblioteca Județeană va continua să contribuie la dezvoltarea vieții culturale”

Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene, a arătat că, prin proiectul „Lire des livres, lire délivre”, se încearcă a se crea „o acoladă între trecutul istoric și prezentul modern dominat de tehnologia informațională, continuând nobila misiune de răspândire a slovei tipărite”. „Cum schimbările ne dictează neîncetat prioritățile, activitățile bibliotecii au fost și ele restructurate în contextul actual creat de restricțiile generate de pandemia care a cuprins întreaga planetă. Dată fiind flexibilitatea și capacitatea de adaptare, Biblioteca Județeană <Mihai Eminescu> Botoșani s-a repoziționat rapid, mutând cea mai mare parte a evenimentelor în spațiul virtual. Fără îndoială, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” va continua să contribuie la dezvoltarea vieții culturale a județului Botoșani, ținând pasul cu evoluția tehnologică și orientându-și serviciile spre noile necesități”, a mai precizat oficialul.

 

Deja ai votat!
se încarcă...