spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPiața Viilor și halele din Piața Centrală vor fi închise de mâine

Piața Viilor și halele din Piața Centrală vor fi închise de mâine

Piețele acoperite, inclusiv halele de carne, lactate, preparate de carne și legume vor rămâne închise până la găsirea unei soluții de armonizare a deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) cu situația din teren.

Astăzi dimineață, la ora 11:00 prefectul Dan Nechifor, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei de Covid-19, primari ai localităților în care există piețe acoperite și directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani s-au întâlnit într-o ședință care a durat mai multe ore și care a fost mai mult decât tensionată.

Cosmin Andrei contestă deciziile CJSU

Noul primar al municipiului, Cosmin Andrei, a venit la ședință decis să nu închidă piețele, deși decizia CJSU este clară. Pe de altă parte, prefectul Dan Nechifor a încercat să le impună primarilor prezenți soluțiile pe care le-a transmis aseară printr-un comunicat de presă și anume să rabateze pereții acolo unde se poate pentru a le transforma în spații deschise, iar acolo unde nu se poate să scoată mesele în spațiile publice, pe alei sau pe străzile din proximitatea piețelor sau să organizeze piețe agroalimentare volante în aer liber, pe alte amplasamente.

Așa s-a desprins ideea scoaterii geamurilor de pe lateralele Pieței Viilor și a acoperişurilor de la halele din Piața Centrală. Deși ideea nu a fost agreată de primarul Cosmin Andrei, care a anunțat că va propune alte soluții CJSU pe care reprezentanții acestora să le trimită mai departe la București. Acestea constau în soluții de controlul accesului în spațiile închise și de măsuri oarecum similare cu cele luate de hipermarketuri. „Dacă scoate producătorii agricoli afară nu facem altceva decât să creștem densitatea în piețele din aer liber, iar riscul de infectare rămâne”, a afirmat primarul.

S-au fotografiat acoperișurile din hale

În ciuda opoziției sale, în jurul prânzului în Piața Centrală a ajuns un reprezentant al autorităților care poza acoperișurile halelor. „Piața Viilor este nouă și e păcat să o stricăm. A fost făcută printr-o finanțare transfrontalieră. Dacă la Hala de carne e mai ușor de dat jos acoperișul din policarbonat, ce facem cu hala de lactate și cea de preparate din carne, care sunt monumente? Trebuie să găsim soluții fără a ale afecta”, a declarat Cosmin Andrei.

Piața Viilor a costat 900.000 de lei și deși a fost preluată în administrare de Urban Serv în vara anului 2015, încă nu a fost făcută recepția finală. Aici soluția poate fi simplă și a fost experimentată cu succes pe perioada în care hala era reabilitată: tarabele au fost mutate în parcare.

Decizie impusă de Iohannis în Guvern

Decizia închiderii piețelor a fost anunțată de către președintele Iohannis, joi seară. Atunci acesta a lăsat să se înţeleagă că măsura vizează toate piețele și cele interioare și cele exterioare. Măsura a surprins, pentru că, în perioada stării de urgență, piețele agroalimentare nu au fost închise, nici cele exterioare și nici cele interioare.

După ce mai multe asociații de producători au ieșit public și au cerut demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, atât președintele Iohannis, cât și premierul au dat vineri o jumătate de pas înapoi. „Am vorbit despre măsuri mai degrabă generic, mai ales eu în deschiderea şedinţei de Guvern şi într-adevăr am vorbit despre închideri de pieţe şi târguri, însă discutând mai în detaliu cu Guvernul aceste chestiuni am ajuns la concluzia că probabil soluţia cea mai înţeleaptă ar fi să se închidă pieţele care sunt în spaţii închise şi să se lase să funcţioneze, dacă lucrurile nu se agravează, pieţele în spaţii deschise, fiindcă este toamnă, sunt micii agricultori care acum vor să vină să-şi vândă produsele, este perioada în care foarte mulţi români îşi fac proviziile pentru iarnă şi atunci pieţele în spaţii deschise, pieţele tradiţionale ţărăneşti vor rămâne deschise şi aici trebuie respectate cu sfinţenie toate normele”, a declarat Iohannis în timpul unei vizite în Maramureș.

La rândul său, premierul Ludovic Orban, aflat și el într-o vizită electorală în Craiova, a minimizat impactul închiderii piețelor susținând că cei care vând în aceste spații „numai producători agricoli nu sunt”. „Îşi obţin certificatul de producător, deşi ei nu au muncit pământul în viaţa lor”, a afirmat Orban.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...